Moskou ‘behoudt zich het recht voor in te grijpen in Oekraïne’ na Donetsk

Gisteren in Donetsk: gewonde pro-Russische demonstranten in gevecht met demonstranten die tegen een oorlog met Rusland protesteerden.
Gisteren in Donetsk: gewonde pro-Russische demonstranten in gevecht met demonstranten die tegen een oorlog met Rusland protesteerden. Foto Reuters / Mikhail Maslovski

Moskou behoudt zich het recht voor in te grijpen in Donetsk. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland vanochtend op zijn website. De verklaring volgt op de confrontaties gisteren in de oostelijke Oekraïense stad Donetsk, waarbij zeker een dode viel.

Het ministerie schrijft zich bewust te zijn van zijn “verantwoordelijkheid” voor het leven van Russische burgers in Oekraïne, en overweegt daarom in te grijpen als het daar verder uit de hand loopt.

Degenen die “zichzelf de Oekraïense autoriteiten noemen”, aldus de verklaring, zijn meerdere malen door Moskou gewaarschuwd dat ze de “militanten” moeten ontwapenen, en de veiligheid van burgers en demonstranten moeten kunnen waarborgen. Dat lukt echter niet, vindt het ministerie. Volgens de Russen heeft Kiev de situatie in het land niet onder controle.

Gisteren kwam bij confrontaties in Donetsk zeker een persoon om het leven toen hij werd neergestoken, de aanleiding voor het ministerie om deze verklaring op te stellen. Honderden mensen gingen de straat op om hun steun te betuigen aan Rusland en president Poetin. Ze kwamen in aanvaring met betogers die juist demonstreerden tegen de Russische inmenging in Oekraïne en op de Krim. De Russen spreken van “tragische gebeurtenissen”, en schrijven dat “vreedzame demonstranten” die voor de Oekraïense regering demonstreerden zijn aangevallen door “rechtse groeperingen”.

Verdeeld oosten van Oekraïne

Net als op de Krim, is de bevolking in Donetsk en in andere steden in het oosten verdeeld over de toekomst van Oekraïne. Voorstanders van de nieuwe, op het Westen georiënteerde regering in Kiev treffen hun tegenstanders regelmatig op straat tijdens demonstraties. Tot nu toe vielen er voor zover bekend geen doden bij de demonstraties in de industriestad.