MH370 verlegde om mysterieuze reden koers naar eilanden India

De Maleisische Boeing verlegde zijn koers bewust naar het noordwesten. Het mysterie wordt groter.

Radargegevens duiden erop dat de zaterdag verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines bewust over het Maleisische vasteland is gevlogen, in westelijke richting naar de Andamanse Zee. Het vliegtuig zou een route hebben gevolgd tussen twee zogenoemde waypoints, coördinaten die piloten gebruiken om hun route te bepalen. Het toestel zou richting de Andaman-eilanden zijn gevlogen, behorend tot het grondgebied van India.

Eerder deze week liet de Maleisische politie weten rekening te houden met kaping of sabotage. Gisteren meldde The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen dat het vliegtuig vier uur zou zijn doorgevlogen nadat het radiocontact was verbroken. Ook zijn er berichten dat radio- en communicatieapparatuur stapsgewijs is uitgegaan. Dit zou ook kunnen duiden op betrokkenheid van iemand met kennis van luchtvaart.

Het Britse persbureau Reuters zegt te beschikken over gedetailleerde radargegevens die de route van MH370 in kaart brengen. Zaterdagochtend om 01.21 uur zou vlucht MH370 met 239 mensen aan boord zich bevinden op een hoogte van 35.000 voet (10,7 kilometer), 90 mijl ten oosten van de Maleisische kust. De Boeing zou naar het noordoosten zijn gaan vliegen. Volgens de gegevens zou het toestel toen een scherpe bocht naar het westen hebben gemaakt en naar een waypoint ten zuiden van het Thaise eiland Phuket zijn gevlogen.

Vervolgens zou MH370 naar het noordwesten zijn gevlogen, over de Andaman-eilanden. De route is onderdeel van de ‘snelweg’ in de lucht die maatschappijen gebruiken om van Zuidoost-Azië naar het Midden-Oosten en Europa te vliegen. Daarna, om 02.15 uur, raakte het vliegtuig buiten bereik van de radar van de Maleisische luchtmacht.

Als gevolg van de nieuwe informatie verplaatst het onderzoek zich nu van de Golf van Thailand naar de Indische Oceaan.