Lokaal gezeur

Democratie klinkt als een cadeau, als erover gepraat wordt met betrekking tot landen waar ze het niet hebben. Wat zullen ze gelukkig worden als ze eenmaal democratie hebben. Toch is bijna niemand van plan te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe komt dat dan?

Ik ben het zelf wel van plan. Ik woon in Noord-Groningen in het aardgasgebied. In de gemeente Loppersum zelfs, daar waar de meeste bevingen plaatsvinden. En ja zeker, die heb ik ook gevoeld en de huizen van mijn buren en mijzelf en veel mensen die ik ken, hadden schade. De kleine schades zijn netjes opgeknapt door de NAM, maar de mensen met grote schades ondervinden niets dan tegenwerking. Verder zitten we hier allemaal gevangen, want wat je toekomstplannen ook mogen zijn – een baan in het westen, dichter bij de kinderen in Deventer gaan wonen of samenwonen – niemand kan zijn huis verkopen. De WOZ-waarde van mijn huis is in vier jaar tijd met 50.000 euro gedaald en iedereen raadt huiseigenaren hier aan om ook die laatste veel lagere waarde aan te vechten, want die is evenzogoed nog steeds veel te hoog.

Of dat zinvol is, weet ik niet. De gemeente-inkomsten moeten toch ergens vandaan komen, is het niet uit de WOZ dan wel uit een nieuwe belasting. De gemeenteraden kunnen niets doen aan de aardgasproblematiek, hooguit op een of andere manier pal voor ‘ons’ staan, zoals burgemeester Rodenboog van Loppersum inderdaad doet. Hij is van het CDA. Maar ik zou liever op de burgemeester stemmen dan op het CDA. Het vervelende is dat allerlei kwesties weliswaar lokaal zijn, maar eigenlijk nauwelijks door de gemeentebesturen aangepakt of opgelost kunnen worden. De gemeenten hier zijn heel groot in oppervlak en vrij klein in inwonersaantal: Loppersum heeft ongeveer 11.000 inwoners op 11.000 hectare grond. (Ter vergelijking: Den Haag heeft ongeveer 510.000 inwoners op 9800 hectare.)

Die inwoners wonen bij elkaar in kleine, soms zeer kleine dorpen, (mijn eigen dorp telt er iets meer dan 100), en er zijn dus bijvoorbeeld heel veel wegen die onderhouden moeten worden van maar weinig inkomsten uit gemeentebelastingen. Er zijn bibliotheken en zwembaden waarvan we graag zouden zien dat die open blijven, net als de kleine dorpsscholen – niet omdat dat allemaal zo ‘rendabel’ is, maar omdat er hier ook een beetje aangenaam geleefd, gewoond en gewerkt moet worden, zeker nu niemand hier meer weg kan.

Veel kwesties waarvan je wilt dat de gemeente die oplost zijn heel eenvoudige dingen: afspraken handhaven bijvoorbeeld. Zoals boeren verplichten de spekgladde modder op de wegen tijdens de bietencampagne werkelijk op te ruimen, erop toezien dat landbouwvoertuigen zo groot als een huis niet met een rotgang door dorpen scheuren waar kinderen spelen, eigenaren verplichten hun woningen op te knappen of af te bouwen, dorpsaanzichten beschermen, groen onderhouden.

Dat zijn dingen die maar gedeeltelijk partijpolitiek bepaald worden en verder vooral een zaak zijn van verstandig bestuur, en van mankracht en financiële armslag natuurlijk. Die ontbreken.

De aardgasbevingen zijn wel ‘politiek’ maar horen niet tot de competentie van een lokale partijafdeling. De vervuilende kolenenergiecentrale die in de Eemshaven gebouwd is, had ook moeilijk tegengehouden kunnen worden door de gemeente Loppersum.

Nu moet die gemeente, met toch al te weinig ambtenaren, binnenkort ook nog de jeugdzorg en de ouderenzorg en de uitkeringen en de eventuele tegenprestaties voor uitkeringen enzovoort gaan regelen. Door Den Haag afgeschoven beleid waar geen personeel en geen competentie voor is. De gemeente zal drie keer zo groot worden, minstens. Daar zal de boel niet van opknappen. Ik wil stemmen ten gerieve van de gemeente, niet bij wijze van peiling voor de landelijke politiek. Maar hoe moet dat?

    • Marjoleine de Vos