Literatuuravond Literaturfest stopt

Literaturfest, een populaire literatuuravond in de Rode Hoed van journalisten Ernst-Jan Pfauth, Tim de Gier en Toine Donk, houdt ermee op. “We willen stoppen op het hoogtepunt”, zegt Pfauth. Pfauth noemt Literaturfest over de telefoon een ‘uit de hand gelopen hobby’: “De avond kreeg opeens waarde. En het zou zonde zijn om er eindeloos mee

Journalist Toine Donk in bad met iPad tijdens een editie van Literaturfest in De Rode Hoed Foto Roger Cremers

Literaturfest, een populaire literatuuravond in de Rode Hoed van journalisten Ernst-Jan Pfauth, Tim de Gier en Toine Donk, houdt ermee op. “We willen stoppen op het hoogtepunt”, zegt Pfauth.

Pfauth noemt Literaturfest over de telefoon een ‘uit de hand gelopen hobby’:

“De avond kreeg opeens waarde. En het zou zonde zijn om er eindeloos mee door te gaan. We willen mensen niet teleurstellen. Nu stoppen leek ons een goede optie.”

Literaturfest begon zo’n drie jaar geleden als podcast, al snel gevolgd door een live literaire avond in De Rode Hoed. De avond trok grote namen: eind vorig jaar nog de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt die - zoals gebruikelijk tijdens de avond - meer vertelde over haar favoriete boek (Bleak House van Charles Dickens).

Verslavend

Een van de redenen om te stoppen is tijdgebrek, zegt Pfauth die zijn werkzaamheden als uitgever voor De Correspondent met de tweemaandelijkse literaire avond combineerde. Collega Tim de Gier is recensent van Vrij Nederland, journalist Toine Donk is samen met Daniël van der Meer oprichter van literair tijdschrift Das Magazin. Pfauth:

“Er zat veel voorbereidingstijd in. Maar de kick die we uit Literaturfest haalden was heel groot. Dan bestaat natuurlijk de kans dat je er verslaafd aan raakt.”

Artfest

Vorig jaar vond Artfest plaats, een ‘Literaturfest voor de kunst’. Pfauth verwacht het format van de ongedwongen, pretentieloze avonden in de toekomst breder te kunnen gaan zetten:

“Ik kan me voorstellen dat we meer Literaturfest-achtige evenementen gaan organiseren. Dat we een aantal bioscoopzalen afhuren, films gaan kijken om er vervolgens over te praten. Maar hoe dat eruit gaat ziet weet ik nog niet. Daar gaan we de komende tijd over nadenken.”

De laatste twee edities van Literaturfest vinden plaats op 28 maart en 23 mei. De gasten voor de allerlaatste editie zijn nog niet bekend.

    • Roderick Nieuwenhuis