Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Lid PvdA-bestuur: Hitler is onder ons in gedaante van Geert Wilders

Fouad Sidali (tweede van rechts) tijdens het PvdA-congres vorige maand tussen vice-premier Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en oud-partijleider Job Cohen.
Fouad Sidali (tweede van rechts) tijdens het PvdA-congres vorige maand tussen vice-premier Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en oud-partijleider Job Cohen. Foto ANP/Martijn Beekman

Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, heeft gisteren op Twitter politicus Geert Wilders direct vergeleken met Adolf Hitler. Zijn argument hierbij: Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn.

Wilders heeft dit bericht geretweet:

Twitter avatar FouadSidali Fouad Sidali Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.

Diverse mensen die op zijn tweet van gisteren hebben gereageerd ontvingen een kritische reactie van Sidali.

Twitter avatar FouadSidali Fouad Sidali @Mark_Goedhart @JoelAndoetoe Wegwezen uit mijn TL. Bespaar jezelf de moeite om te reageren op een mafketel.
Twitter avatar FouadSidali Fouad Sidali @martvanderburg Ga spelen snotneus.

Update 8:57 uur: Sidali meldt vanochtend dat zijn gemaakte vergelijking ongepast is, en hij dit niet had moeten doen:

Twitter avatar FouadSidali Fouad Sidali De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken. Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproept

PvdA-voorzitter: dit kan niet door de beugel

Volgens PvdA-voorzitter Hans Spekman kan de vergelijking van Sidali niet door de beugel, zo laat hij aan RTL Nieuws weten:

“De vergelijking is ongepast en zou ik ook nooit hebben gemaakt. Wilders moet zich wel beseffen wat het doet met mensen als hij zegt dat er wel wat minder Marokkanen mogen zijn. Die uitspraak blijf ik misselijkmakend vinden.”

De reactie van Wilders hierop:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Sidali teruggefloten door Spekman, neemt woorden terug. Verstandig. Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn. http://t.co/Eo6mriyRti

PvdA-leider Diederik Samsom regeert op de ‘emotionele uitspraak’ van Sidali die volgde op de ‘haatdragende uitspraak’ van Wilders:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Sidali neemt terecht emotionele uitspraak over Wilders terug. Wilders houdt vast aan zijn haatdragende uitspraak over Marokkanen. Zegt alles

Sidali is sinds 2009 lid van het landelijk PvdA-bestuur. Hiervoor was hij voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, een inspraakorgaan van Marokkanen bij de Nederlandse overheid.

Wilders in opspraak tijdens campagne

Wilders raakte de afgelopen dagen in opspraak. Diverse politici reageerden verontwaardigd op een uitspraak die Wilders eergisteren deed tijdens een campagne op een markt in Den Haag. Wilders:

“Mijn kiezers stemmen voor een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen.”