Lavrov: Rusland is niet van plan om Oekraïne binnen te vallen

John Kerry verwelkomt zijn Russische collega Sergej Lavrov in Londen.
John Kerry verwelkomt zijn Russische collega Sergej Lavrov in Londen. Foto AFP / Brendan Smialowski

Rusland is niet van plan om Oekraïne binnen te vallen. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov na een gesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry, in Londen.

De crisis op de Krim is niet de schuld van Rusland, aldus Lavrov. Wel zal Moskou de ‘wil van de bevolking van de Krim’ respecteren. Rusland en de Verenigde Staten houden er geen ‘gemeenschappelijke visie’ over Oekraïne op na, zei Lavrov. Desondanks beschouwde hij het overleg als ‘nuttig’.

Kerry heeft Rusland opgeroepen om duidelijk te maken wat zijn intentie is met de inzet van troepen bij de grens van Oekraïne. Verder liet Kerry weten dat Washington en de internationale gemeenschap de uitkomst van het referendum van aanstaande zondag niet zullen erkennen. Zondag is op de Krim een referendum over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. Volgens Lavrov neemt Poetin pas na het referendum een beslissing over de Krim.

‘Alles is nu mogelijk’

Wel of geen oorlog? Volgens onze Ruslandredacteur Hubert Smeets is op dit moment alles mogelijk.

“Dat Lavrov zegt geen plannen te hebben om Oekraïne binnen te vallen, zegt weinig. De Russische invasie op de Krim was ook niet gepland, maar wel gebeurd. En vanochtend nog liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Rusland zich het recht voorbehoudt in te grijpen in Donetsk.”

Rusland stuurt extra troepen naar de Krim

Ondertussen stuurt de Russische regering extra troepen naar de Krim en de grens met Oekraïne en laat de luchtmacht boven de Middellandse Zee oefenen. In Donetsk, een industriestad in Oekraïne (maps), zijn gisteren bij rellen tussen nationalistische en pro-Russische betogers zeker één dode en tientallen gewonden gevallen.

Eerder vandaag liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Moskou zich het recht voorbehoudt in te grijpen in Donetsk. Het ministerie schrijft zich bewust te zijn van zijn “verantwoordelijkheid” voor het leven van Russische burgers in Oekraïne, en overweegt daarom in te grijpen als het daar verder uit de hand loopt.

Update 19.04 uur:
Volgens persbureau AFP claimen de Russen dat ze een Amerikaanse drone hebben neergehaald.