kort

Denemarken

Honderd arrestaties bij antidrugsoperatie

De Deense politie heeft gisteren een grote antidrugsoperatie uitgevoerd in en rond de hoofdstad Kopenhagen. Zo’n honderd mensen werden opgepakt. Daarnaast werden honderden kilo’s hasj en omgerekend zo’n 1,9 miljoen euro in beslag genomen. Volgens de Deense politie ging er ruim twee jaar onderzoek aan de operatie vooraf. Vermoedelijk speelden motorbendes een sleutelrol bij de drugssmokkel. Onder de arrestanten zijn vijf Hells Angels. Een van de invallen die de politie deed was in Christiania, de hippie-enclave bij de Deense hoofdstad waar het gebruik van softdrugs oogluikend wordt toegestaan.

SXSW

Doden bij ongeluk muziekfestival Texas

In de Texaanse stad Austin, waar momenteel het muziekfestival South by Southwest plaatsvindt, zijn twee mensen omgekomen. Een van de twee slachtoffers is een Nederlander. Dat heeft Massive Music, het bedrijf waarvoor de 35-jarige man werkte, gisteren bekendgemaakt. Een dronken man die voor de politie op de vlucht was, reed woensdagnacht in een afgezette straat in volle vaart op de bezoekers in. 23 mensen raakten daarbij gewond.

Gaza

Israel ontkent bestand met Islamitische Jihad

De militante Palestijnse organisatie Islamitische Jihad heeft gisteren naar eigen zeggen een bestand gesloten met Israël. De Israëlische autoriteiten wilden echter niet bevestigen dat er sprake is van een wapenstilstand. De aankondiging volgt op raketbeschietingen die gisteren en eergisteren vanuit de Gazastrook werden uitgevoerd op Israël. Voor zover bekend zijn er geen mensen omgekomen of gewond geraakt. Khaled al-Batch, de leider van de Islamitische Jihad, zei dat er met bemiddeling van Egypte een wapenstilstand is gesloten. De Islamitische Jihad houdt op met raketaanvallen, zolang Israël zich ook aan het bestand houdt, aldus Al-Batch. Israël wilde de berichten echter niet bevestigen.

    • Novum
    • Ap