kort

Impressie van HR 5171 A. beeld ESO

Uitzettingen

Huurder vaker uit huis gezet door corporatie

Woningcorporaties hebben vorig jaar meer mensen hun huis uitgezet. In totaal ging het om bijna zevenduizend huisuitzettingen, zo’n 8 procent meer dan in 2012. Dat bleek gisteren uit een onderzoek van Aedes, de koepel van woningcorporaties. In de meeste gevallen was huurachterstand de belangrijkste reden voor uitzetting. In bijna negen op de tien huisuitzettingen had de huurder niet op tijd betaald. Andere redenen zijn onder meer wietteelt, woonfraude en overlast. De totale betalingsachterstand bij woningcorporaties is ruim 250 miljoen euro.

Superster

HR 5171 A blijkt tweemaal zo groot

Een extreem heldere ster op bijna 12.000 lichtjaar van de aarde is tweemaal zo groot als tot nu toe werd vermoed. Met zijn recent gemeten middellijn van ongeveer 1,8 miljard kilometer schaart ‘HR 5171 A’ zich onder de allergrootste sterren – volgens de Europese astronomische organisatie ESO zit hij zelfs bij de grootste tien. Ter vergelijking: de zon heeft een diameter van 1,4 miljoen kilometer en die van de aarde is 12.756 kilometer. Resultaten van internationaal onderzoek aan de ster HR 5171 A, waarbij onder anderen de Nederlanders Arnout van Genderen en René Oudmaijer betrokken zijn, verschijnen in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics. HR 5171 A is een zogeheten gele hyperreus. Het woord ‘geel’ verwijst hier naar zijn oppervlaktetemperatuur, die vergelijkbaar is met die van onze zon – ook een gele ster, maar dan 1.300 keer zo klein.

Hilversum

Oorzaak ongeluk met helikopter onduidelijk

De luchtvaartpolitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoeken het helikopterongeluk dat gisteren plaatsvond bij Hilversum. Het toestel is eigendom van een bedrijf dat onder meer rondvluchten verzorgt, meldt de politie. Het ging aan het begin van de middag mis toen de helikopter tijdens het opstijgen kantelde en met een van de rotorbladen de grond raakte.De drie inzittenden raakten gewond.

    • Novum
    • NRC