kort

None
Foto AP

Limburg

FIOD doet inval bij woningcorporatie

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst heeft gisteren op vijf plekken in Limburg invallen gedaan in verband met een onderzoek naar corruptie bij woningcorporatie Vitaal Wonen. Op het kantoor in Limbricht is administratie in beslag genomen. Ook zijn de woningen van twee oud-directeuren doorzocht op verdenking van oplichting, corruptie en witwassen. Een van de verdachten werd vorig jaar ontslagen na een integriteitsonderzoek dat volgde op publicaties in NRC waaruit bleek dat privé 184.000 euro was verdiend aan een vastgoedtransactie.

Turkije

Doden bij protesten na overlijden tiener

Bij de protesten die vanaf dinsdag in meer dan tien Turkse steden uitbraken na de dood van een tiener zijn twee mensen om het leven gekomen. Duizenden demonstranten gingen in Ankara de straat op en gooiden flessen en stenen naar agenten. De oproerpolitie trad tegen de betogers op met traangas, rubberkogels en waterkanonnen. Volgens de Turkse premier Erdogan proberen zijn tegenstanders opzettelijk chaos te creëren om zijn partij in diskrediet te brengen bij de regionale verkiezingen, later deze maand.

Belastingfraude

Bayern-voorzitter krijgt 3,5 jaar cel

Voorzitter van Bayern München Uli Hoeness is veroordeeld tot drie jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Dat besloot de rechtbank in München gisteren. De eis was vijf jaar en zes maanden. De aanklagers hadden beargumenteerd dat de bekentenis van Hoeness incompleet was en hij daardoor niet voor amnestie in aanmerking komt. Amnestie voor belastingontduiking is in Duitsland mogelijk bij een volledige bekentenis, om openheid over het onderwerp te stimuleren. De 62-jarige Hoeness, een held in deelstaat Beieren, bekende op de eerste dag van het proces schuldig te zijn. Hij heeft 27,2 miljoen euro aan belasting ontdoken door jarenlang geld weg te sluizen naar geheime bankrekeningen in Zwitserland.

    • Reuters
    • NRC