Kim kijkt weer eens naar dingen

Foto AFP

Ja, maar waar precies? Waar is deze foto gemaakt? Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA gaf gisteren deze foto vrij aan het Franse persbureau AFP. Normaal gesproken verifieert dat bureau wat er precies te zien is en waar en wanneer de foto gemaakt is, maar bij foto’s uit Noord-Korea is dat niet mogelijk: het is eenrichtingsverkeer. We kunnen dus niet anders dan op de blauwe ogen van de Noord-Koreanen te vertrouwen: de grote leider Kim Jong-Un woont een schietwedstrijd bij tussen onderwijzers van militaire opleidingen.

Of er iets bijgeshopt of weggeretoucheerd is, valt niet te zeggen. Maar alsnog kun je wel wijzer worden over Noord-Korea en over het doel dat het regime had met de openbaring van deze foto.

Het is natuurlijk niet toevallig dat Kim Jong-Un, de lijvigste van de toeschouwers en de enige zonder pet, op de beste stoel zit, geen tafeltje met een ander hoeft te delen én een eigen asbak heeft. Dit militaristische tijdverdrijf is visuele spierballentaal – maar de onbeholpenheid straalt er ook van af. De houten hokjes stralen weinig grandeur uit, de kale laagbouw in de achtergrond evenmin, en wat te denken van de bodem waarop ze staan? In Noord-Korea krijgen ze kennelijk een representatief gazonnetje nog niet sappig groen.