Ireen Wüst pakt wereldbeker op 1.500 meter

Ireen Wüst na haar race op de 1.500 meter. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Ze had al vijf olympische medailles overgehouden aan dit jaar en ze won het EK Allround, maar Ireen Wüst is dit seizoen ook officieel de allerbeste op de 1.500 meter in wereldbekerverband. Ze won de afstand vandaag in Heerenveen tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd en pakte zo ook de eindzege in het klassement.

Wüst reed haar favoriete afstand in 1.53,68. Ze reed maar een keer sneller in Thialf, en dat was tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (1.53,31). Lotte van Beek werd vandaag tweede (1.54,47) en eindigt zodoende ook als tweede in het eindklassement.

Ze won er veel, maar de belangrijkste niet

Wüst won in dit vanwege de Winterspelen ingekorte wereldbekerseizoen (maar zes wedstrijden) drie keer eerder de 1.500 meter: in Salt Lake City, Berlijn en Inzell. Op het allerbelangrijkste moment, in Sotsji, moest ze het echter afleggen tegen Jorien ter Mors.

Morrison wint 1.000 meter

Denny Morrison heeft bij de WB-finale in Heerenveen met een tijd van 1.08,91 de 1.000 meter gewonnen. Shani Davis, die de eindzege na vorige week al op zak had, eindigde met 1.09,13 als tweede. Kjeld Nuis (1.09,25) werd derde.

Wereldbeker massastart naar De Vries

De eindzege op het onderdeel massastart ging naar Bob de Vries. Hij won vandaag en behaalde zo genoeg punten om te stijgen van de derde naar de eerste plek. Arjan Stroetinga eindigt als tweede in het klassement, de Belg Bart Swings als derde. Bij de vrouwen was er een dubbelslag voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Ze won de laatste wereldbekerrace en pakte ook de eindzege in het klassement.

    • Frank Huiskamp