Hoeness niet in beroep tegen straf - treedt af als Bayern-voorzitter

Bayern-voorzitter Uli Hoeness in november op de jaarlijkse vergadering van de Duitse eredivisie. Hij kreeg een staande ovatie.
Bayern-voorzitter Uli Hoeness in november op de jaarlijkse vergadering van de Duitse eredivisie. Hij kreeg een staande ovatie. Foto Reuters / Michaela Rehle

Bayern München-voorzitter Uli Hoeness accepteert de celstraf van 3,5 jaar die hij gisteren kreeg opgelegd wegens belastingontduiking toch. Dat melden Duitse media vanochtend op basis van een verklaring van de 62-jarige oud-voetballer.

In de verklaring zegt Hoeness onder meer dat hij “in overleg met zijn familie” heeft besloten de uitspraak te aanvaarden. Zijn advocaat zei kort na de uitspraak nog de uitspraak aan te vechten. De beslissing om dat toch niet te doen, komt volgens Hoeness voort uit zijn opvattingen op het gebied van “fatsoen, houding en persoonlijke verantwoordelijkheid”. Hoeness treedt als gevolg hiervan ook per direct af als voorzitter van Bayern München, “om schade voor de club af te wenden”.

Hoeness had 27,2 miljoen euro niet opgegeven aan de Duitse belastingdienst en werd daarom gisteren veroordeeld door de rechtbank München. De 62-jarige Hoeness, een lokale held in Beieren, bekende op de eerste dag van het proces tegen hem schuldig te zijn. Hij ontdook de belasting door jarenlang geld weg te sluizen naar geheime bankrekeningen in Zwitserland. Hij noemt dat nu “de grootste fout van zijn leven”.

Hoeness voetbalde vrijwel zijn hele loopbaan voor Bayern München. De aanvaller won met de Duitse grootmacht in 1974, 1975 en 1976 de Europacup I voordat hij op zijn 27e door een knieblessure moest stoppen. Daarna ging hij voor Bayern werken. Onder zijn leiding veranderde Bayern München in een van de succesvolste clubs ter wereld. Hij noemt de club in zijn verklaring dan ook “mijn levenswerk”:

“Ik blijf aan deze geweldige club en zijn mensen verbonden zo lang ik leef.”

Overigens is nog niet gezegd dat de zaak nu is afgerond. Het OM kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. De aanklager had een celstraf van 5,5 jaar geëist, maar de rechter legde 3,5 jaar op.