hete hangijzers

Foto ANP

Nigeria //

Tientallen doden bij moordpartij in dorpen

Bij aanvallen in vier dorpen in het noordwesten van Nigeria zijn 69 mensen vermoord. Dat heeft een lokale politicus gisteren gemeld. In de regio lopen de spanningen op tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In Nigeria vinden vaker gruwelijke moordpartijen plaats, waarbij in één keer tientallen mensen worden afgeslacht. De aanval gisteren is niet opgeëist. Regelmatig zit terreurgroep Boko Haram achter zulke aanvallen. Zo vermoordde Boko Haram eerder deze maand 59 scholieren in een kostschool. De groep streeft naar een kalifaat, een puur islamitische staat zonder verderfelijke westerse invloeden, en heeft al duizenden slachtoffers gemaakt. De angst voor destabilisatie in het olieproducerende land groeit bij de regering en buitenlandse partners.

Babymelkpoeder //

College: Kruidvat en Etos discrimineren

Een filiaal van Kruidvat en een filiaal van Etos discrimineerden toen hun medewerkers weigerden om babymelkpoeder te verkopen aan vrouwen met een Aziatisch uiterlijk. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht gisteren geoordeeld in twee zaken die waren aangespannen door twee vrouwen van Aziatische afkomst. Beide vrouwen wilden babymelkpoeder kopen voor hun kind en hielden zich aan de maximaal toegestane hoeveelheid pakken. Er is al langer tekort aan babymelk in China. De pakken melkpoeder worden vaak opgekocht voor export.

Schaliegas //

Shell gaat minder investeren in de VS

Shell gaat snijden in activiteiten in de Verenigde Staten. De Nederlands-Britse multinational zal 20 procent minder uitgeven aan het opsporen en exploiteren van energievoorraden in schaliegesteente. Alleen op plaatsen waar de kosten laag kunnen worden gehouden worden de gasactiviteiten voortgezet, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Ook zal Shell scherp gaan kijken naar de winning van olie uit de Noordzee. Die olievelden raken stilaan leeg en winning brengt steeds hogere kosten met zich mee.

    • NRC