Gratis vervoer Parijs na extreme luchtvervuiling

De top van de Eiffeltoren is nauwelijks te zien en het zakencentrum in La Défense is bekeken vanaf de Arc de Triomphe geheel in een grijsgele nevel gehuld: niet vaak was de lucht boven Parijs zo vies als nu.

Door het zonnige weer, warme dagen en koude nachten en bovenal nauwelijks wind kunnen schadelijke fijnstofdeeltjes afkomstig van vooral dieselmotoren en schoorstenen boven de Franse hoofdstad en grote delen van Noord- en Zuid-Oost Frankrijk geen kant op, waardoor volgens het Europese Milieuagentschap in Kopenhagen het hoogste niveau van luchtvervuiling sinds 2007 is bereikt.

Om verdere verontreiniging te voorkomen, hebben de Franse autoriteiten rigoureuze maatregelen genomen: parkeren in de binnenstad was voor bewoners met een vergunning al een paar dagen gratis, om ze ervan te weerhouden om economische reden de auto naar hun werk te nemen (ze parkeren daar vaak zonder kosten).

Sinds gisteren zijn ook de publieke stadsfietsen (Vélib’) en de elektrische stadsauto’s (Autolib’) kosteloos. En vanaf vandaag kunnen mensen in heel Île de France (Parijs en de omliggende departementen) drie dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer om te voorkomen dat ze de auto pakken. Op de Périphérique, de altijd drukke ringweg rond Parijs, is de maximumsnelheid verlaagd tot 60 kilometer per uur.

Al enige jaren voert Parijs een streng beleid om auto’s uit de stad te weren. Meer dan 80 procent van de Franse auto’s is uitgerust met sterk vervuilende dieselmotoren. Ook in Caen, Rouen, Grenoble en Reims is vanwege de extreme luchtvervuiling het openbaar vervoer deze dagen gratis.