Giphart, Goethe en A.F.Th van der Heijden vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: een bloemlezing van Ronald Giphart, Johann Wolfgang Goethe en A.F.Th van der Heijden.

Bijtende meisjes en ruziënde jongens
Uit een door Ronald Giphart samengestelde bloemlezing van Nederlandse coming of age-literatuur blijkt dat de grondtonen sinds Goethes Wilhelm Meisters leerjaren gelijk zijn gebleven. Al weet Goethe je langer in zijn ban te houden. Lees meer.

Interview Mario Vargas Llosa: ‘De jonge generatie is monsterlijk’
Een bange man laat zich door het tuig in Lima niet klein krijgen in de nieuwe, net vertaalde roman van de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa: een gesprek over leugens in de politiek, zijn romanpersonages en moreel verval. Lees meer.

Een bruut, maar voorbeeldig mens
Na zijn debuut over een plattelandsfamilie met een nogal brute zoon en goeiige vader, lijken in deze roman de rollen omgedraaid. Een boek om onbescheiden enthousiast over te zijn. Lees meer.

God is overal en wij hebben cola
Wie de bundel Het volume van een logé van Annemieke Gerrist leest, vraagt zich af of dit wel poëzie is. Zijn dit geen filosofische bespiegelingen die, hoewel in principe prozaïsch, als poëzie op papier zijn gezet? Lees meer.

De beschreven rouw was niet alleen rauw
In een achter-de-schermenboek over het ontstaan van zijn requiemroman Tonio probeert A.F.Th. van der Heijden het particuliere in een groots, literair verband te plaatsen. Voer voor neerlandici en liefhebbers dus. Lees meer.

Juliana deed zoveel meer dan breien
Eind april is het een eeuw geleden dat Juliana werd geboren. Haar oorlogsjaren waren volgens Loe de Jong die van een moeder en huisvrouw. Mis! Zij was een bevlogen ambassadrice voor de geallieerde zaak. Lees meer.

Apocalyps toen
Het recent ontdekte Augsburgse wonderboek (1552), met gouaches van rampen, is nu in facsimile verschenen. Zie de tekenen Gods. Lees meer.

    • Roderick Nieuwenhuis