Een pittig raadsel, veel hints en een idyllische finale

Gisteravond was de finale van het veertiende seizoen van Wie is de Mol?. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespraken na de uitzending wederom hun ideeën en theorieën via de chat. Is de Mol nu ontmaskerd?

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De negende (en een na laatste) aflevering, van gisteravond, die werd bekeken door 2.527.000 mensen. Alleen de ontknoping van vorig jaar werd nog beter bekeken:

Peter
Frank, het is tijd.

Frank
Oeps, weer te laat. Peter!

Peter
We weten het.

Frank
Inderdaad, Art kan niet zo goed in een schommelstoel zitten.

Peter
Ik mag toch aannemen dat iemand daar als de wiedeweerga een gifje van maakt.

Hij is gemaakt: Art Rooijakkers in de schommelstoel.

Hij is gemaakt: Art Rooijakkers in de schommelstoel. Gifje met dank aan @dennishoogeveen

Frank
Alsjeblieft, ja. Ik maak er mijn profielfoto van. Overal.
Maar dat andere weten we inderdaad ook wel nu.

Peter
Ik zie op Twitter dat iedereen dat raadseltje probeert op te lossen. Iedere deelnemer is één ding niet. Maar wat zijn ze wel?

Frank
Ik ben er inmiddels achter dat je daarmee niet verder komt.

Peter
Nog even voor de volledigheid. Art zei: Susan is niet de winnaar, Sofie niet de verliezer en Freek niet de Mol.

Wat we nu weten.

Wat we nu weten. Foto via Twitter @basvanderploeg

Frank
Precies.

Peter
Daar kom je inderdaad niet mee tot een waterdichte conclusie. Maar.

Frank
Maar.

Peter
Nee, niks. Dacht dat ik iets had, maar ik loop er ook op vast. Laten we doorgaan met een andere hint. De titels.

Twitter avatar CeeJayEff CeeJayEff Titel deze week begon met een i dus VJS5ER IS DE … wordt ‘t. #widm http://t.co/iUHNhYsiHg

Frank
Hee, dit vind ik een bijzonder originele. Maar het zou vreemd zijn als ze zo selectief waren geweest in die titels. En je moet schudden, er zit geen volgorde in. En sommige titels zijn dus niet meegenomen. Hoe past bijvoorbeeld die van deze aflevering ertussen: ‘iets kan gebeuren’?

Peter
Krijgt de laatste aflevering, waarin teruggeblikt wordt, ook nog een titel mee? Als die gewoon ‘Slot’ of zoiets heet, dan heb je het woordje ‘is’ er nog bij.

Frank
Oh duh. Ja, dat kan dan. Zeker. Ben benieuwd. Maar het is niet de grootste hint die er nu is die naar Susan wijst.

Peter
Kom maar op.

Frank
Het was namelijk Susan die in aflevering 1 (of was het 2) (update: het was aflevering 6, niet 2) precies 1.750 euro naar Ellis Island stuurde om veilig te stellen voor de pot. Vandaag werden er zes en niet zeven enveloppen gevonden. Hoeveel geld ging er van de pot af door dat gemol? Precies: 1.750 euro.
Met dank aan de oplettendere kijkers van het forum waar ik rondzwerf. Ik kijk het actief, maar vraag me alsjeblieft niet naar zulke details van weken geleden. In mijn Mollenboekje staat alleen hoeveel kledingstukken Tygo in de aflevering aan heeft.

Peter
Lege bladzijdes dus, in dat boekje van je.

Frank
Sorry, moet het toch nog even kwijt. Ik heb het elke week over de beste man, maar hij wist het wel in gepaste stijl af te sluiten, zeg. Niet alleen die sublieme Supermanboxer, en blijkbaar ook een Star Wars-versie. Nee, hij was op een gegeven moment helemaal naakt. Tygo heeft negen afleveringen lang een potje strippoker gespeeld. Met zichzelf.

De Supermanboxer. Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Peter
Je kunt hem een uitslover vinden, maar hij gaf dit seizoen wel kleur, zeg.

Frank
Ja, het lijkt me oprecht een heel sympathieke kerel. Dat mag ik na al die weken ook wel zeggen. Zoals Sofie zei toen hij vertrok: het was alsof er vijf kandidaten tegelijk weggingen.

Peter
Dat was een mooie typering.
Ook interessant is dat we in de allereerste chat drie namen herkenden op de enveloppen die toen de brievenbussen ingingen. Freek, Sofie en Susan.

Frank
Haha, die hebben ze dan wellicht toch bewust laten zien als hint? Of waren ook bijvoorbeeld Jennifer en Daphne te zien en vielen die ons niet op?

Peter
Nee, volgens mij waren dit echt de enige drie namen die je als kijker kon lezen.

Frank
Interessant. Want nu ga je natuurlijk terugdenken: waar heeft Susan allemaal lopen mollen? Wat zullen de beeldhints voor de kijker zijn? We zaten een tijdlang op Jan-Willem, en goed ook, dus het is even acclimatiseren.

Peter
Precies. Zoals de cijfers 5 en 6 die vaak langskwamen. Susan (5) Visser (6).

Frank
Ook haar geboortejaar: ’65. En dus eventueel toch weer een hint met die titels. Die ze dan mogelijk verbloemd hebben met een 5 in plaats van een S.

Peter
En we hadden die executieronde waarbij een kleed met vissen op de achtergrond te zien was.

Een hint naar Susan Visser? Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Frank
Ah, was ik ook alweer vergeten. En waar heeft ze allemaal geld voorkomen? Schiet je nog iets te binnen? (We lopen al lekker vooruit op de zaken.)

Peter
Inderdaad, misschien gaan we te snel. Het kan Sofie nog zijn.

Frank
Die had wel weer een geheimzinnige glimlach aan het eind, terwijl Susan en Freek bijzonder neutraal Art aankeken. Maar goed, diep van binnen weet Sofie dat ze gewonnen heeft. Mentaal blaast ze kaarsjes op haar verjaardagstaart uit, viert ze die tien voor scheikunde.

Peter
Laten we onszelf ook niet te geweldig vinden dat we het nu denken te weten. Frank na aflevering vier op de site van NRC: “Op Susan let ik weinig, maar ze is me net iets te lief.” En Peter na aflevering zes: “Susan vliegt eruit omdat ze te veel in de ik-ben-de-mol-truc van Tygo trapt.”

Frank
Peter na aflevering ik ben te lui om te zoeken: “Susan is weer zo lief en geeft een joker weg.”

Peter
Precies.

Frank
Maar goed, je hebt gelijk. Laten we het dan nog even over deze aflevering hebben. Want wat was-ie mooi. Er gebeurde niet veel, maar het zag er wel mooi uit.

Peter
Prachtig ja. Zo’n aflevering die je doet denken: dit was een van de beste seizoenen. Niet direct omdat dat over tien afleveringen objectief gezien zo was, maar omdat je er wat melancholisch van werd. Ik betrapte mezelf ook op de gedachte dat ik die mensen wel ging missen.

Frank
Precies dat gevoel had ik, een heel dubbel gevoel. Ik dacht bij het zien van die prachtig met fakkels verlichte baai en dat idyllische struinen door het water: shit, we moeten na volgende week weer een jaar wachten.

Idyllisch struinen door het water. Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Peter
Ik wil het bijzondere moment dat wij hier nu delen niet bederven, maar qua opdrachten stelde deze aflevering natuurlijk niet zo veel voor. Het was een soort reprise, waarin het spel niet meer op het scherpst van de snede gespeeld werd.

Frank
Nee, en het voelde heel stiekem niet als een finale. Waren die kaarsjes er niet geweest, had Art niet de vertrouwde scène gedaan aan het eind, was de muziek niet zo geweest zoals hij was, dan was dit een rare aflevering. We zeiden het vandaag nog tegen elkaar: komen er nu nog twee afleveringen of drie? Want er waren nog vier deelnemers over. Dus krijg je het effect van een serie waar de producenten besluiten mid-seizoen de stekker eruit te trekken en moeten er vervolgens heel gehaast eindjes aan elkaar geknoopt worden.

Peter
Het waren eigenlijk twee afleveringen van een half uur per stuk.

Frank
En dat werkt toch niet helemaal.

Peter
We zetten dus allebei vol in op Susan de Mol, Sofie de winnaar en Freek de verliezer?

Frank
Ja, absoluut, ik weiger iets anders te denken. Sofie is de mollende kandidaat, Freek is zand in de ogen gestrooid.

Peter
Als het zo is, is het ook bijzonder knap van Sofie. Die zit al vroeg op Susan en weet tot in de finale de verdenking van Freek op zich te houden.

Frank
Ze heeft het ook bijzonder goed gespeeld. Een bijzonder verdiende winnaar.
Waar gaan het nu volgende week, de laatste keer, nog over hebben? We weten het nu immers zóooo zeker…

Peter
Ik denk dat ik ook gewoon wat fakkels bestel om het in ieder geval esthetisch aantrekkelijk te houden.

Lees ook de terugblikken op aflevering één, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht.

    • Frank Huiskamp en Peter Zantingh