Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Door de smog de Eiffeltoren niet meer zien: Parijs ‘stikt’ in het mooie weer

De metro is dit hele weekend gratis, huurfietsen en elektrische auto’s zijn gratis. Alsjeblieft, mensen, pak toch niet de auto, smeken ze in Parijs. De stad is bedekt met een zeldzame laag smog. Het levert unieke beelden op, maar gezond is het allemaal niet.

De Eiffeltoren vandaag.
De Eiffeltoren vandaag. Foto AFP/ Patrick Kovarik

De metro is dit hele weekend gratis, huurfietsen en elektrische auto’s zijn gratis. Alsjeblieft, mensen, pak toch niet de auto, smeken ze in Parijs. De stad is bedekt met een zeldzame laag smog. Het levert unieke beelden op, maar gezond is het allemaal niet.

En het is allemaal de schuld van het mooie weer. Dat hebben we hier in Nederland ook, maar Rotterdammers kunnen nog gewoon de Euromast van kilometers afstand zien, Amsterdammers zien het Centraal Station nog van verre opdoemen. In de Franse hoofdstad moet je inmiddels bijna oppassen dat je niet per ongeluk tegen de Notre Dame aan loopt.

De Notre Dame is te zien door een dikke laag smog.

De Notre Dame is te zien door een dikke laag smog. Foto AFP/ Patrick Kovarik

De luchtvervuiling in Parijs is momenteel van een niveau dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Metingen hebben uitgewezen dat het niveau 80 procent hoger ligt dan in andere grote Europese hoofdsteden als Berlijn en Londen. 147 microgram fijnstof per kubieke meter zit er in de Parijse lucht, tegenover 81 in Berlijn en 79,7 in Londen, schrijft persbureau Reuters. In Brussel ligt het niveau op 114 microgram, in Amsterdam op 104.

De Eiffeltoren in de zon in augustus 2012 (links) vs. de Eiffeltoren vandaag.

De Eiffeltoren in de zon in augustus 2012 (links) vs. de Eiffeltoren vandaag. Foto AFP/ Bertrand Guay

De zon, de warme temperaturen, de koude nachten en al helemaal het gebrek aan wind zijn momenteel funest voor de stad, die toch al gevoeliger is voor luchtvervuiling dan vele andere grote Europese steden. Schadelijke fijnstofdeeltjes, afkomstig van dieselmotoren en schoorstenen boven Parijs, kunnen geen kant op. Het Europese Milieuagentschap spreekt van het hoogste niveau van luchtvervuiling sinds 2007.

Niet alleen in Parijs

Het is trouwens niet alleen in Parijs momenteel ernstig gesteld met de luchtkwaliteit. In andere delen van Frankrijk, bijvoorbeeld in de zuidelijke stad Lyon, zijn soortgelijke maatregelen ingevoerd als in de hoofdstad. Ook België heeft met vervuilde lucht te kampen. In delen van Wallonië was het openbaar vervoer ook gratis, maar alleen vandaag. Automobilisten worden daarnaast verzocht langzamer te rijden.

 De Sacre Coeur door een dikke laag smog gezien.

De Sacre Coeur door een dikke laag smog gezien. Foto AFP/ Patrick Kovarik

‘Dit zou in Azië ook flinke luchtvervuiling zijn’

Onder het motto ‘het kan nog altijd erger’: er zijn genoeg plekken ter wereld waar de lucht nog wel wat sterker vervuild is. Dat benadrukten de EU-milieufunctionarissen vandaag maar even.

Desalniettemin was het fijnstofniveau in Parijs, volgens persbureau AP, vandaag hoger dan in notoir vervuilde steden in Azië als het Indiase New Delhi en de Chinese hoofdstad Beijing. Dat laatste lijkt deze luchtvervuilingskaart ook te bevestigen. De EU-functionarissen zeiden trouwens wel dat het huidige niveau in Parijs ook in Azië flinke luchtvervuiling zou worden genoemd.

Auto’s in Parijs worden gecontroleerd vanwege de luchtvervuiling:

Dit weekend lijkt er echter verbetering in te gaan komen. Een beetje dan. De wind gaat wat aantrekken, het wordt ook iets minder warm. Maar de zo gewilde regen wordt pas volgende week donderdag verwacht.