Dodental explosie New York gestegen tot acht

Puin wordt afgevoerd bij de plek van de explosie in Harlem.
Puin wordt afgevoerd bij de plek van de explosie in Harlem. Foto Reuters / Eduardo Munoz

Reddingswerkers hebben gisteren tussen het puin van twee ingestorte appartementencomplexen in New York opnieuw een lichaam gevonden. Daarmee is het dodental opgelopen tot acht, meldt persbureau AP. Zeker zestig mensen raakten gewond. De twee complexen werden compleet verwoest door een gasexplosie.

Ondertussen gaat de zoektocht naar vermisten onder het puin ook vandaag weer de hele dag door. Zeker vijf mensen zijn nog vermist. Reddingswerkers geven aan dat ze ongeveer op de helft van het verwijderen van brokstukken zijn. Ze hopen morgen bij de begane grond aan te komen, en dan ook het souterrain te kunnen doorzoeken. Met speciale geluidsapparatuur zoeken ze naar stemmen en met camera’s kijken ze in kleine ruimtes tussen het puin. Volgens de brandweer zoeken ze nog steeds “met hoop” naar mogelijke overlevenden.

De zoektocht wordt bemoeilijkt doordat er nog steeds brand op sommige plekken tussen het puin is. Door de explosie stortten de twee gebouwen volledig in, op een muur na, die nu ook dreigt in te storten.

Bewoners roken gaslucht

De explosie had woensdagochtend plaats in de wijk Harlem. Vlak daarvoor had een buurtbewoner nog geklaagd over een gaslucht. Een onderhoudsteam kwam echter te laat om de explosie te voorkomen. De brandweer en het nutsbedrijf onderzoeken nu of de oude gas- en waterleidingen in de stad, die soms nog uit de negentiende eeuw stammen, de oorzaak zijn van de explosie. Want wat er precies misging, is nog niet duidelijk.

Het was niet de eerste keer dat bewoners klaagden over een vreemde lucht. Al een paar weken zou er een gaslucht hebben gehangen, hoewel brandweer en nutsbedrijf zeggen dat er geen bewijzen zijn dat huurders al eerder aan de bel hadden getrokken.

    • Anouk van Kampen