Dit is een artikel uit het NRC-archief

Dobberend bos in stadshaven

In de Rotterdamse haven drijft straks een bos. Op de Nationale Boomfeestdag werd de eerste iep te water gelaten.

Artist impression van hetdrijvendebos in de Rotterdamse Rijnhaven
Artist impression van hetdrijvendebos in de Rotterdamse Rijnhaven Illustratie Olivier Schepper

‘Het moest een boom zijn die niet snel zeeziek wordt”, vertelt Jeroen Everaert, directeur van kunstproductiebedrijf Mothership, bij de tewaterlating van de eerste drijvende boom in de Rotterdamse haven. „De boom zit in een scheepsboei en kan ziek worden als er door schommelingen te veel water bij de wortels komt.”

Voordat de boom afgelopen woensdag, Nationale Boomfeestdag, kon gaan dobberen, gingen studenten daarom eropuit om de ‘nautische kwaliteiten’ van bomen te onderzoeken. Ze kwamen terug met de Hollandse iep. „Die kan ook het beste tegen de zoute zeelucht in de haven”, licht Everaert toe.

Als de iep het redt, komt hij met 19 soortgenoten in de Rijnhaven te drijven, vlakbij de Kop van Zuid. Het komende half jaar worden de boei en zeebenen van de boom getest door boswachters in bootjes.

Het ontwerp van het drijvende bos komt van kunstenaar Jorge Bakker. Nu de havenindustrie uit de stadshavens is verdwenen, zoekt de gemeente volop nieuwe ideeën voor op het water. „Stadshavens staan open voor kunst, social design, een nieuwe blik op bestaande opgaven”, zegt Johanneke Mulder, voorzitter consortium Rijnhaven. Er zijn ook al plannen voor een drijvende boerderij en zwembad.

Voorlopig dobbert de zeven meter hoge iep nog bij de Onderzeebootloods in de RDM-haven, die zich profileert met scheepsinnovatie. Het Innovation Dock aldaar hielp bij het berekenen van de drijfkracht van boei en boom. Tegelijkertijd met het bomenproject lanceerde het ook een Aquadock: drijvende testfaciliteiten waar een dobberend hotel en drijvende weg bij moeten komen. Omdat die woensdag nog onzichtbaar waren, werden de traditionele champagneflessen maar naar de boom gegooid, die moeilijker te raken bleek dan de grote schepen van weleer.