denken @nrc.nl

None

Nee, selfies zijn geen teken van zelfzucht

vindt Thea Messemaker uit Wassenaar

Het maken van ‘selfies’ zou een teken zijn van een zelfzuchtige tijd. Dat zou kunnen, maar op een selfie van Obama (tijdens de herdenkingsdienst van Mandela) tel ik vier mensen, de selfie met Paus Franciscus (in de Sint-Pietersbasiliek) telt zeven mensen en op een foto met Ellen DeGeneres (bij de Oscaruitreiking) zie ik er twaalf. Miljoenen mensen hebben deze selfies bekeken! Dat één persoon de foto maakt lijkt mij logisch, je kan moeilijk met dertig mensen tegelijk op het knopje drukken. Of slaat selfie op ‘zelf een foto maken van jezelf’? Een soort zelfportret dus, en is dat zelfzuchtig? Maar wat als je met de foto een gevoel van verbinding bereikt met anderen? Ik zou eerder spreken van een ‘ussie’ in een Onszuchtige Tijd.

In Rotterdam spreken we vooral ook Engels

vindt Bart Kuipers, werkzaam bij Erasmus Smart Port Rotterdam en RHV/Erasmus School of Economics

Enkele weken geleden vulde ik een enquête in, toegezonden door de gemeente Rotterdam. Eén van de vragen was of ik Rotterdam al met het begrip ‘World Port City’ associeerde. Ik moest aan deze enquête denken bij het zien van de verkiezingsposter van de VVD (‘In Rotterdam spreken we Nederlands’). De gemeente vraagt haar burgers in een enquête naar de mening over een vaag Engelstalig begrip: World Port City.

Omdat de groei van directe werkgelegenheid in de haven al jaren stabiliseert, is de ontwikkeling van de World Port City van groot belang voor de groei van de economie van zowel haven als stad. Om deze World Port City te ontwikkelen gaat Rotterdam de strijd aan met toplocaties als Londen en Hamburg. Alhoewel Rotterdam duidelijk achterblijft bij deze twee wereldhavens, staat de stad in Europa op de derde en in de wereld op de achtste plaats, volgens de door de gemeente Rotterdam overgenomen ranglijsten. Dit komt vooral door de omvang van de haven: een grote haven vraagt veel hoogwaardige dienstverlening.

Wil Rotterdam topadvocatenkantoren, verzekeraars, hoofdkantoren en andere internationale partijen naar de stad trekken, dan is een vestigingsmilieu waar men slechts Nederlands spreekt lachwekkend. Hoogwaardige dienstverleners, maar ook internationale studenten, kiezen juist voor een cosmopolitische, internationale uitstraling.