Corporatie: ex-directeuren fraudeerden voor 1,5 mln

Fiod onderzoekt corruptie bij Limburgse woningcorporatie

Woningstichting Vitaal Wonen in Limbricht denkt voor zeker 1,5 miljoen euro benadeeld te zijn door twee voormalig directeuren, vader en zoon Noël en Jos P. Voor dat bedrag is beslag gelegd op onroerend goed van het duo.

Gisteren deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) op vijf plekken in Limburg invallen in een onderzoek naar corruptie bij de corporatie, met 304 woningen een van de kleinste van het land. In het kantoor van Vitaal Wonen is administratie in beslag genomen. Ook zijn de woningen van de twee oud-directeuren en van de voormalig voorzitter van de raad van toezicht doorzocht. Bij Habets Bouw in Nuth is administratie meegenomen.

Het onderzoek richt zich op verdenkingen van oplichting, corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Noël P. volgde in 2007 zijn vader Jos op als directeur. Justitie heeft gisteren ook conservatoir beslag gelegd op bezittingen van het duo, waaronder vijf huizen en appartementen, bankrekeningen en een luxe auto.

Noël P. werd vorig jaar ontslagen, na publicaties in NRC Handelsblad. Uit onderzoek van de krant bleek dat Noël P. privé 184.000 euro verdiend had aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers, waaronder Habets Bouw. Daarnaast werden privéreizen en privé-uitgaven op kosten van de corporatie gemaakt. Ook kocht Vitaal Wonen een villa die, na te zijn opgeknapt, verhuurd werd aan de voorzitter van de raad van toezicht.

De inval bij Habets Bouw houdt verband met een transactie in 2007 waarin directeur Noël P. privé en zaken vermengde. Hij sloot dat jaar een miljoenendeal met een bedrijf van VolkerWessels. Hierna kreeg Noël P. privé van een ander bedrijf van VolkerWessels voor 72.000 euro een winkelpand in Sittard. Noël P. verkocht het pand vervolgens aan aannemer Habets voor 256.000 euro. Daarna kocht Vitaal Wonen hetzelfde pand voor bijna drie ton weer van Habets, met de verplichting om het voor zeven ton door Habets te laten verbouwen. Een woordvoerster van Habets Bouw zegt dat het bedrijf meewerkt aan het onderzoek. „Wij zijn geen verdachte, maar getuige.”

Het strafrechtelijk onderzoek naar Vitaal Wonen staat niet op zich. Al jaren volgen de schandalen elkaar op. Ooit opgericht om betaalbare huurwoningen te bouwen, gingen corporaties medio jaren negentig ook duurdere huizen bouwen bestemd voor verkoop. Van de tien grootste kwamen er daarna vier in opspraak. Het ging onder meer om derivaten, een schip, dubieuze investeringen en fraude. De affaires hebben als rode draad: te veel ambitie, onvoldoende toezicht en weinig integriteitsbesef.

De problemen blijven niet beperkt tot de grote spelers. Nederland telt 52 corporaties met minder dan 500 woningen. Een daarvan is Vitaal Wonen. Ook deze corporatie had, zo bleek uit onderzoek van deze krant, véél ambitie, een directie met weinig integriteitsbesef en slecht toezicht. Bijna 90 jaar lang was de corporatie actief in enkele dorpen. Maar vanaf 2011 volgden de miljoenenprojecten elkaar op. De stichting investeerde in appartementen voor gehandicapten, senioren en topsporters, in medische centra en in een zwembad.

Inmiddels worden de regels voor corporaties aangescherpt en is de Tweede Kamer bezig met een parlementaire enquête.

    • Joep Dohmen