Koop nu een Marskrater en noem hem naar uzelf of uw moeder

Marskrater
Marskrater

Wilt u een krater op Mars of een hele planeet naar uzelf of uw moeder laten vernoemen? Dat kan sinds dit voorjaar voor een bedrag van 5 tot 5.000 dollar (3.600 euro). Via Uwingu (Swahili voor ‘sterrenhemel’), een bedrijf dat in 2013 is opgericht door de Amerikaanse planeetwetenschapper Alan Stern.

Wetenschappelijke erkenning krijgen die namen echter niet. De officiële naamgeving van ‘astronomische objecten’ is sinds 1919 in handen van de Internationale Astronomische Unie (IAU). Die hanteert een strikte procedure voor de naamgeving. Zo worden kraters op Mercurius meestal vernoemd naar een schrijver, kunstschilder of componist. En geologische structuren op Venus krijgen vrouwelijke namen. De naamgeving verloopt gedoseerd: ook voor volgende generaties moet er nog wat te vernoemen zijn.

De molens van de IAU draaien dus langzaam, waardoor veel astronomische objecten lang naamloos blijven. Daarbij komt dat er geen wetten zijn die het geven van zelfverzonnen namen aan kraters, bergen of zelfs complete planeten en sterren verbieden. Het is dan ook niet zo vreemd dat er zo nu en dan iemand dit gat in de markt probeert te vullen.

Er bestaan al heel lang bedrijven die sternamen proberen te slijten. Maar Uwingu, dat geld inzamelt voor nieuwe ruimteonderzoeksprojecten, pakt het grootser aan. Het bedrijf begon vorig jaar met het verhandelen van namen van exoplaneten – planeten buiten ons zonnestelsel. Daarbij wordt een soort crowdfundingmodel gehanteerd dat ruwweg duizend dollar per planeet oplevert. Ruimteonderzoek is duur, dus met de huidige tweeduizend exoplaneten kom je niet ver. Daarom heeft Uwingu nu zijn oog laten vallen op Marskraters. Daarvan zijn er genoeg: ruwweg een half miljoen en verreweg de meeste nog naamloos.

Bij dit ‘Mars Crater Naming Project’ kan Uwingu alvast rekenen op de steun van Mars One, de Nederlandse organisatie die binnen tien jaar een bemande basis op de rode planeet probeert te realiseren. Mars One heeft toegezegd om bij alle vluchten naar Mars gebruik te maken van de Uwingu-namen.

De IAU is uiteraard niet blij met het nieuwe initiatief. De organisatie wijst er fijntjes op dat de gekochte namen nooit op haar officiële kaarten en globes te zien zullen zijn.

    • Eddy Echternach