Ansjovisjes cadeau

Sinds een tijdje staat mijn vaste postbode regelmatig met een leuk cadeautje voor de deur. Ik heb een abonnement op de FoodWeLoveBox, en dan krijg je één keer per maand een flinke doos vol met bijzondere lekkernijen en delicatessen opgestuurd. Ik houd van pakketjes én van verrassingen én van uitpakken én ook nog van lekker

Sinds een tijdje staat mijn vaste postbode regelmatig met een leuk cadeautje voor de deur. Ik heb een abonnement op de FoodWeLoveBox, en dan krijg je één keer per maand een flinke doos vol met bijzondere lekkernijen en delicatessen opgestuurd. Ik houd van pakketjes én van verrassingen én van uitpakken én ook nog van lekker eten, dus het is gegarandeerd de rest van de dag feest wanneer de pakketbezorger zijn witte bestelbus weer in mijn voortuin parkeert.

De laatste keer was ik erg content toen ik een fles olijfolie, een potje truffeljus en Taggiasche olijven uit de doos trok, maar het meest bijzondere item was toch wel een blikje gezouten ansjovis op olijfolie van het merk Ortiz.

Ortiz is een Spaans-Baskisch bedrijf dat zijn lijngevangen visjes al sinds 1891 in kleurige retroverpakkingen stopt. Het blauw-witte blikje zit verpakt in een felgekleurd kartonnetje en dat is weer verfraaid met sierlijke letters en een illustratie van een vissersbootje. Het fleurde mijn keukenkastje behoorlijk op, vond ik.

En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van het blikje gehad. Die is net zo bijzonder als de buitenkant, want de visjes zijn van opperbeste kwaliteit. Doordat ze met lijnhengels en speciale netten worden gevangen schijnt de smaak het best bewaard te blijven en dan is het eigenlijk zonde om ze in een pastasaus te verwerken.

Ik raadpleegde daarom mijn orakel, het kookboek De Zilveren Lepel, voor een geschikt mediterraan recept en kwam uit op lamskoteletten van de grill met ansjovisboter. Klinkt erg gedistingeerd, maar is waanzinnig makkelijk te maken en heel erg smakelijk. En als je de koteletjes dan ook nog met een frisse salade serveert, dan heb je de perfecte maaltijd voor die heerlijk zonnige lentedagen van de afgelopen week.

Leg de ansjovissen op keukenpapier en laat goed uitlekken. Verwijder eventuele graatjes en snijd in kleine stukjes. Maal met de knoflook en kappertjes in de vijzel tot een mooie pasta. Meng de pasta met de roomboter, maak er een rolletje van en wikkel in aluminiumfolie. Laat de boter hard worden in de koelkast.

Verhit de grillpan op hoog vuur en bestrijk de koteletjes aan beide kanten met olijfolie. Grill aan beide kanten tussen de 4 en 6 minuten tot ze mooi gestreept zijn en naar wens gegaard.

Snijd de ansjovisboter in plakjes en leg op de warme koteletten. Serveer direct.

Lamskoteletjes met ansjovisboter 100 gram zachte roomboter 1 blikje ansjovis 1 teen knoflook 1 tl kappertjes 8 lamskoteletjes goede olijfolie