AFM waarschuwt ING voor gebruik van klantgegevens

Foto ANP / Olaf Kraak

De AFM heeft ING gewaarschuwd dat haar plannen om betaalgegevens van klanten te exploiteren mogelijk het vertrouwen van de consument schaden. De toezichthouder op de financiële markten voert “stevige gesprekken” met ING over het plan. De AFM onderzoekt of het strijdig is met de wet.

Dat heeft een woordvoerder van de AFM vandaag bevestigd. Maandag kondigde ING aan dat ze betaalgegevens van klanten inzichtelijk wil gaan maken voor bedrijven, opdat die gericht kunnen adverteren bij klanten. ING ziet dat als een nieuwe manier om geld te verdienen. Na de aankondiging ontstond grote maatschappelijke en politieke ophef. De privacy van burgers zou in gevaar komen.

‘AFM houdt proef scherp in de gaten’

Overigens wijst de AFM het plan niet categorisch af, zoals de Consumentbond gisteren wel deed. De woordvoerder:

“De AFM zal kritisch beoordelen in hoeverre dit in het belang van de klant is en in hoeverre de bank de veiligheid van klantgegevens kan waarborgen. De AFM houdt het verloop van de proef zeer scherp in de gaten.”

De zegsman benadrukt daarbij dat het schenden van vertrouwen van consumenten op zichzelf niet strafbaar is. Het is geen grond voor de AFM om boetes op te leggen.

‘Dit moeten niet de werkzaamheden van een bank zijn’

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond riep topman Nick Jue van ING Bank Nederland gisteren per brief op de plannen van de bank af te blazen, ook als die niet in strijd blijken met de wet. “Een bank heeft een nutsfunctie”, lichtte een woordvoerder van de consumentenorganisatie vanochtend toe. “Dit moeten gewoon niet de werkzaamheden van een bank zijn.”

Combée stuurde tevens een brief naar minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA). Daarin vroeg de directeur verstrekking van klantgegevens aan derden voor commerciële doeleinden bij wet onmogelijk te maken.

Kohnstamm: misschien moet wetgever ingrijpen

Ook Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, roept ING op het plan te schrappen. “Als banken dit echt willen, dan moet de wetgever misschien ingrijpen”, zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zei gisteren “fundamentele vragen te hebben over het borgen van de privacy”. Als die zorgen terecht blijken, zei Knot, “dan moeten we dit niet doen”.

Lees het volledige interview met Jacob Kohnstamm vandaag in NRC Handelsblad.