Verslaggever: prinses Diana gaf News of the World zelf telefoonklapper van paleis

Diana, prinses van Wales, heeft tijdens haar bittere scheiding met prins Charles geprobeerd News of the World voor zich te winnen door de tabloid het telefoonboek van het koninklijk paleis te geven. Dat bleek gisteren tijdens de rechtszaak tegen oud-hoofdredacteuren Rebekah Brooks en Andy Coulson en twee medeverdachten wegens het hacken van mobiele telefoons, en omkoping van politieagenten en andere functionarissen.

Tijdens het proces ontkende Clive Goodman, de koninklijk huis-verslaggever, dat hij telefoonboeken op illegale wijze had verkregen. Hij vertelde dat één van de boeken op een ochtend in 1992 in zijn postvakje zat. De volgende dag belde Diana om te vragen of hij het had ontvangen. „Ze vertelde me dat ze wilde laten zien hoe groot de staf van de prins was, in vergelijking met die van haar.” Diana zocht naar „een bondgenoot” om te laten zien „hoe ze werd tegengewerkt.”

Al eerder was bekend dat Diana de pers zelf inlichtte over haar slechte huwelijk met Charles. Na haar dood onthulde biograaf Andrew Morton, die ook ooit voor News of the World werkte, dat de prinses zijn belangrijkste bron was geweest voor Diana: Her True Story. Toen dat boek in 1992 verscheen, zorgde het voor grote opschudding.

Clive Goodman is de enige journalist die is veroordeeld wegens het hacken van mobiele telefoons. Coulson zou daartoe opdracht hebben gegeven. Die ontkent.