25 jaar cel voor ex-inlichtingenchef Rwanda voor genocide

Een ongedateerde archieffoto van Pascal Simbikangwa.
Een ongedateerde archieffoto van Pascal Simbikangwa. Foto AFP/ Interpol

De Franse rechter heeft de voormalige Rwandese inlichtingenchef Pascal Simbikangwa vanavond 25 jaar gevangenisstraf opgelegd voor diens aandeel in de massamoorden van 1994. Het genocidevonnis opent mogelijk de weg voor tientallen andere berechtingen voor volkenmoord in Frankrijk.

De rechtbank in Parijs bevond Simbikangwa schuldig aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hijzelf blijft iedere betrokkenheid bij de gruweldaden van 1994 ontkennen. Het is nog niet duidelijk of Simbikangwa (54), die in 2008 op het Franse eiland Mayotte werd gearresteerd, in hoger beroep gaat.

De genocide van 1994 in Rwanda geldt als een van de zwartste bladzijden van de twintigste eeuw. Binnen drie maanden werden ten minste 500.000 mensen, voornamelijk Tutsi’s en gematigde Hutu’s, op vaak brute wijze vermoord. (Novum/AP)