Welke kabel krijgt de iPhone 7s?

De Europese Unie vindt dat Apple dezelfde adapter bij de iPhone moet leveren als alle andere fabrikanten. De huidige Lightning-plug voldoet niet aan die eis. Welk kabeltje zou de iPhone 7s straks, in 2017, krijgen?

Vanmiddag is er in Brussel gestemd over een voorstel waardoor alle telefoons straks op te laden zijn met dezelfde adapter en via hetzelfde snoertje. Zo laat een overheidsorgaan zich graag gelden: met een maatregel die goed is voor het milieu en goed voor je portemonnee.

Er werden vorig jaar een miljard smartphones verkocht. Dus ook een miljard snoertjes en een miljard adapters; aan mensen die thuis al een la vol kabels hebben, tussen de spaarzegels, de postelastieken en een boekenbon uit 2006. De Nederlandse Fairphone geeft het goede voorbeeld door alleen nog een illustratie van een adapter en usb-snoer bij het toestel te leveren.

Ook Apple, dat zelf wel bepaalt wat een standaard is of niet, zal iPhones in Europa moeten uitrusten met een ‘common charger’, een uitwisselbare adapter. Het is de enige smartphonefabrikant die niet aan de micro-usb wil.

Een eigen universum

Apple woont niet in Europa en ook niet in Amerika. Het bouwde zijn eigen universum, met de bijbehorende kabels. Tot en met de iPhone 4S moet je een 30-pins plug gebruiken, een erfenis van de vermaarde iPod. In 2012 kreeg de iPhone 5 een Lightning adapter, een kleinere plug met 8 pinnetjes. Probeer dat maar eens uit te leggen als wanhopige collega’s je aanklampen, op zoek naar stroom. Wat voor kabel zoek je dan? Eh, zo’n witte.

Dat Apple in 2012 niet voor micro-usb koos had een technische reden. De Lightning adapter kan bijvoorbeeld meer vermogen aan dan micro-usb en dus ook gebruikt worden om snel een iPad op te laden.

Maar er is ook een financiële reden. Apple verdiende in het afgelopen kwartaal 1,8 miljard dollar aan accessoires en licenties op accessoires van andere fabrikanten. Speakers, hifi-apparatuur met AirPlay of een simpel laadstation: als het met een iOS-apparaat overweg kan, verdient Apple er aan via het licentieprogramma.

Lightning-kabels zijn beschermd met een chip. Zo voorkomt Apple dat er namaakkabels verkocht worden onder de gangbare prijs. Nepkabels werkten aanvankelijk wel, maar niet meer sinds Apple afgelopen najaar besturingssysteem iOS7 invoerde. Even gebeld met webwinkel allekabels.nl en daar bevestigen ze het: ongeveer de helft van de niet-gelicenseerde kabels werkt niet in iOS7. Andere kabels geven een hinderlijke storingsmelding.

19 euro voor een stukje plastic

Je moet dus een Echte Kabel kopen. Het goedkoopste type kost in de Apple-winkel 19 euro. Ter vergelijking: een kabeltje van USB naar micro-usb kost vier euro. Apple vraagt ook 19 euro voor de hagelwitte verloopplug van Lightning naar micro-usb – een stukje plastic ter grootte van een verstandskies. Deze verloopplug is te koop om te voldoen aan een Europese harmonisatie-overeenkomst uit 2009 – een eerdere poging om fabrikanten tot één standaard voor laders te dwingen.

Hopelijk is de nieuwe wet minder eenvoudig te omzeilen. Nu het voorstel er door is, krijgen EU-lidstaten twee jaar de tijd om hun wetgeving aan te passen. Vervolgens hebben fabrikanten nog een jaar de tijd om de producten aan te passen.

Dan zitten we in 2017. Tegen die tijd  zijn we, mits Apple zijn ijzeren release-ritme handhaaft, toe aan de iPhone 7S. Misschien leveren ze een gratis verloopplugje mee en is daarmee de kous af. Maar de kans bestaat dat de iPhone 7S helemaal geen kabel nodig heeft. In 2017 laden we onze gadgets draadloos op: op een matje, via inductie. Matje in de auto, matje op kantoor, matje naast het bed. Nokia bouwde al een draadloos oplaadbare Lumia-telefoon, ook Samsung heeft serieuze plannen. Eén nadeel: er zijn nu al meerdere standaarden om draadloos te laden. En Apple kennende zal daar vast nog een eigenwijze variant bijkomen. De iMat.

    • Marc Hijink