Vreemde klanken jong talent nieuwste muziek

Nieuwer wordt de nieuwste muziek niet. Het project 6 x 7 is de kennismaking van Asko|Schönberg met zes bijna afgestudeerde studenten van de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Hun composities van telkens 7 minuten, uitgevoerd door de absolute top, vormden een hoogstaand programma. De uitvoering in de serie Kaarslichtconcerten van de Portugese Synagoge bezat bovendien een betoverende ambiance.

Wat de aanstormende componisten lieten horen was volstrekt verschillend – hooguit deelden enkelen een neiging tot overdadigheid. Twee werken sprongen eruit. Petra Strahovnik liet zich voor Q.M. inspireren door de raadsels van de kwantummechanica. Ze borduurde voort op de traditie van geprepareerde instrumenten, wikkelde hobo en fagot in aluminiumfolie en goot water in de klarinet. De onaardse geluiden waren zeer knap tot boeiende vormen geboetseerd.

Michalis Paraskakis gebruikte voor Ark Futura steeds heel dicht naast elkaar gelegen tonen, met het oog op akoestische effecten. Dat leidde niet alleen tot mooie klanken, maar creëerde een bijzondere ervaring: men was in aanwezigheid van een macht onder ternauwernood bewaarde controle.

    • Joep Stapel