Vijf jaar en zes maanden cel geëist tegen voorzitter Bayern München

Uli Hoeness (midden), arriveert in de rechtszaal in München vandaag. Hij staat terecht voor belastingontduiking. Foto ANP / EPA / Sven Hoppe

Tegen Uli Hoeness, de clubpresident van Bayern München, is vandaag door de aanklager in München vijf jaar en zes maanden cel geëist. Hoeness moet terechtstaan voor belastingontduiking.

Dat meldt persbureau Novum vandaag. Hoeness zou voor 27,2 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken. Afgelopen dinsdag, op de eerste dag van het proces tegen de voormalig voetballer van Bayern München, bekende Hoeness al zijn schuld:

“Ik betreur mijn foute gedrag ten diepste, en ik zal natuurlijk alle belastingen betalen.”

Aanvankelijk hoopte Hoeness als strafeis op een geldboete, en niet op een celstraf.

Lokale held in Beieren

Hoeness wordt ervan verdacht dat hij jarenlang geld doorsluisde naar geheime bankrekeningen in Zwitserland. De voorzitter geldt als een lokale held in Beieren. NRC-redacteur Frank Vermeulen schreef dinsdag over Hoeness:

“Het verhaal van de zondeval van Ulrich H., beter bekend als Uli Hoeness, chef van de succesvolste voetbalclub van de Bundesliga, FC Bayern München, houdt Duitsland in zijn greep. Hoeness was ooit zelf stervoetballer, daarna dwong hij respect af als manager. Werd worstmiljonair en krachtig leider. Beiers icoon voor succes, maar in toenemende mate ook modelburger door zijn moraliserende optreden in de media.”

Ondanks de rechtszaak blijft Hoeness aan als voorzitter van de voetbalclub, iets waar Duitse kranten schande van spreken. Het schandaal rondom Hoeness en een aantal andere prominente belastingontduikers heeft een nationaal debat op gang gebracht over de Duitse belastingmoraal.

    • Philippus Zandstra