Vergaderkosten met farmaconcerns openbaar

Het Apollo Netwerk, een besloten club waarin bestuurders van de beursgenoteerde farmaconcerns GSK en Johnson & Johnson samenkomen met topambtenaren en toezichthouders uit de Nederlandse zorg, gaat zijn agenda’s en begrotingen bekendmaken. Dat heeft minister Schippers (Zorg, VVD) gisteren toegezegd aan de Tweede Kamer.

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer zijn verbaasd over het besloten karakter van bijeenkomsten tussen bestuurders uit de farmaceutische industrie, zorgverzekeraars en topambtenaren van het ministerie. Waarom wordt hier zo geheimzinnig over gedaan en waarom kost het zoveel geld, was vaak terugkomende kritiek.

Het Apollo Netwerk krijgt jaarlijks 24.000 euro van het departement. Dat maakte het ministerie niet zelf bekend, maar werd duidelijk doordat De Telegraaf vorig jaar via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur de kosten van de bijeenkomsten voor het ministerie opvroeg.

Volgens de minister is er niets geheimzinnigs aan het netwerk. „Het is geen adviesclub, ik zie het als een netwerkje.” Mensen van beursgenoteerde concerns moeten volgens haar vrijuit kunnen spreken. Daarom zijn de gesprekken vertrouwelijk. Apollo is juist gericht op kennisuitwisseling, zegt Schippers. Maar ze erkent dat het „niet goed” is dat de begroting van Apollo niet openbaar is. Binnenkort zal die gepubliceerd worden evenals de agenda’s van de bijeenkomsten.