AZ wint van Anzji, Valencia bijna zeker van kwartfinale

Verdediger Philippe Senderos van Valencia viert zijn doelpunt tegen PFC Ludogorets. Foto AFP / Nikolay Doychinov

AZ heeft in de achtste finales van de Europa League thuis met 1-0 gewonnen van Anzji Machatsjkala. Aron Johannsson maakte na een half uur spelen uit een penalty het winnende doelpunt. AZ was grote delen van de wedstrijd de onderliggende partij, maar mede dankzij goed keeperswerk van Esteban verschafte de ploeg zich een prima uitgangspositie voor de return van volgende week in Rusland.

Tottenham Hotspur raakte vanavond juist ver verwijderd van een plaats in de kwartfinale. De Londense club ging op White Hart Lane met 3-1 onderuit tegen Benfica, de verliezend finalist van vorig seizoen. Oud-Ajacied Christian Eriksen maakte het enige doelpunt van de Spurs, dat volgende week in Lissabon minimaal drie keer moet scoren om Europees te overleven.

Valencia is na de eerste wedstrijd tegen Ludogorets juist weer bijna zeker van een plaats in de kwartfinale van de Europa League. De Spanjaarden boekten vanavond in Bulgarije een overtuigende 3-0 zege. Bij Ludogorets, dat volgende week in Valencia voor een bijna onmogelijke opgave staat, deed de Nederlander Virgil Misidjan de hele wedstrijd mee.

Anzji direct gevaarlijk

AZ kwam al na een kwartier voor de eerste keer met de schrik vrij. Een inzet van Aleksandr Boecharov werd in de ogen van de arbitrage door Esteban net voor de doellijn weggewerkt. Even later schoot de Russische spits de bal op aangeven van oud-Feyenoorder Fedor Smolov net naast.

Punt dankzij penalty

Tegen de verhouding in kwam AZ op voorsprong, al was ook daar het nodige geluk voor nodig. Een knullige handsbal van Ali Gajibetov leverde de thuisploeg een penalty op. Deze leek gemist te worden door Johannsson, maar met veel effect stuiterde de bal via de handen van de keeper toch over de lijn.

Na de Alkmaarse goal was het weer Anzji dat de klok sloeg. Oleksandr Alijev kegelde eerst een vrije trap van grote afstand op de lat en verzuimde vervolgens om te profiteren van een slippertje van Nick Viergever. Jeffrey Gouweleeuw voorkwam ternauwernood dat hij zijn eigen doelman passeerde.

Advocaat weggestuurd

Dick Advocaat moest het laatste half uur vanaf de tribune bekijken. De trainer werd weggestuurd toen hij zich opwond over een overtreding op Roy Beerens. Opvallend genoeg leek AZ daarna wat meer controle over de wedstrijd te krijgen. Johannsson kreeg zelfs een kansje om de voorsprong te verdubbelen, maar met 1-0 was AZ ook dik tevreden.

Zege FC Porto

Red Bull Salzburg bleek na de overtuigende voorstelling tegen Ajax aan FC Basel plots de handen vol te hebben. In Zwitserland speelde de koploper van de Oostenrijkse competitie met 0-0 gelijk. Voor Red Bull betekende dat na acht overwinningen op rij het eerste schoonheidsfoutje dit seizoen in de Europa League. FC Porto boekte een nipte thuiszege op Napoli. Jackson Martinez maakte na een uur spelen het enige doelpunt. (Novum)