Tientallen doden in noordwesten Nigeria

2003: Veiligheidstroepen houden de wacht bij de hoofdingang van een shariarechtbank in Katsina. In het noorden van Nigeria wordt de shariarechtspraak naast de reguliere rechtspraak toegepast voor moslims die eigendoms-, erfrecht- en huwelijkskwesties willen beslechten. Foto AFP / Pius Utomi Ekpei

Bij aanvallen in vier dorpen in het noordwesten van Nigeria zijn 69 mensen vermoord. Dat heeft een lokale politicus vandaag gemeld aan persbureau AFP. In de regio waar het drama zich afspeelde lopen de spanningen op tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

“Tot nu toe zijn er 69 lichamen gevonden na de aanval van een groep gewapende mannen op motoren”, zei de afgevaardigde van de staat Katsina. De onlusten begonnen gisteravond.

In Nigeria vinden vaker gruwelijke moordpartijen plaats, waarbij in één keer tientallen mensen - soms kinderen - worden afgeslacht. Niet zelden blijkt Boko Haram, een terreurgroep die al een jaar of vier dood en verderf zaait in de arme regio die grenst aan de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger, achter de aanvallen te zitten. Eerder deze maand vermoordde Boko Haram 59 scholieren in een kostschool. Onze buitenlandredacteur Wim Brummelman schreef in NRC over de terroristisch organisatie:

Boko Haram, dat zegt te streven naar een kalifaat, een puur islamitische staat zonder verderfelijke westerse invloeden, heeft al duizenden slachtoffers gemaakt met executies, schietpartijen, zelfmoordaanslagen, brandstichtingen en bomaanslagen. In 2013 waren het er meer dan 1.500. Dit jaar staat de teller al op ruim 400.

De angst voor destabilisatie in het olieproducerende land groeit bij de regering en haar buitenlandse partners. De strijd in het noordoosten leek altijd ver weg.

Maar dat verandert nu het leger er maar niet in slaagt het extremistische geweld in te dammen, ondanks het feit dat extra troepen zijn gestuurd.

Lees meer over de situatie in Nigeria: Boko Haram slacht zelfs de kinderen in Nigeria af

    • Laura Klompenhouwer