Stones duurste act ooit op Pinkpop

De Rolling Stones zijn de duurste act die ooit op Pinkpop stond. Maar voor hoeveel de Stones komen, zegt oprichter en oud-directeur van Mojo Concerts, Leon Ramakers, die de band wist binnen te halen, niet. Miljoenen ja, bevestigt hij. In 2011 betaalde Pinkpop 1,3 miljoen euro voor Coldplay.

Ondanks alle geruchten – ,,iedereen dacht dat het allang rond was” – tekende Ramakers afgelopen dinsdag pas de dealmemo, zegt hij. En die kwam dinsdagavond getekend terug. Ramakers: „Het was tot het laatste moment spannend. Als je iemand als Mick Jagger bruuskeert kan hij de kont tegen de kribbe gooien. Zo van: ‘iedereen zegt dat we komen, dan komen we dus níet’.” Ook viel de beslissing te toeren in Europa pas echt in Azië, waar de Rolling Stones nu zijn voor shows.

In de 44 jaar dat Ramakers als concertboeker werkt kon hij niet eerder zo’n megadeal sluiten. Het zaadje hiervoor is vier jaar geleden geplant op een nieuwjaarsborrel. Het management van de Stones houdt kantoor in Amsterdam, Ramakers liet er het festivalidee een paar keer vallen. „De ‘greatest rock-’n-rollband in the world’ zou dan terug naar de basics gaan, en jonge mensen opzoeken.” Serieuzer geluisterd werd er toen de Stones vorig jaar een positieve ervaring op het Britse popfestival Glastonbury rijker waren. Op een etentje in Los Angeles met de organisator van de huidige Stones-tournee wist Ramakers zijn idee voor zijn gevoel pas echt te verkopen. „Ik zei: dit is hét festival voor dit soort rock-’n-roll, in het beste weekend van het jaar.”

Bijzondere eisen liggen er niet. Vermoedelijk vliegt de band met een privéjet op vliegveld Beek, en vertrekt meteen na de show. Het podium is van dezelfde afmetingen als wat de grote metalact Metallica Pinkpop vroeg, met waarschijnlijk een extra catwalk. Over de duur van het concert moet nog gesproken worden.

Kunnen de Stones onder de show uit? Mojo heeft er, zoals gebruikelijk, meteen een flinke aanbetaling uitgedaan. „De band is getekend. Alleen bij ziekte kan het afgeblazen worden.”

    • Amanda Kuyper