Spreek géén Nederlands - Rotterdam is internationale haven

Illustratie Luojie

Enkele weken geleden vulde ik een enquête in, toegezonden door de gemeente Rotterdam. Eén van de vragen was of ik Rotterdam al een beetje met het begrip World Port City associeerde. Ik moest aan deze enquête denken bij het zien van de verkiezingsposter van de VVD: “In Rotterdam spreken we Nederlands.” De gemeente Rotterdam vraagt haar burgers in een enquête naar de mening over een vaag Engelstalig begrip: World Port City, of beter: wereldhavenstad. Een World Port City is een samenballing van hoogwaardige werkgelegenheid die samenhangt met de aanwezigheid van de haven, maar die vooral in de stedelijke omgeving is gevestigd.

Omdat de groei van directe werkgelegenheid in de overslag van containers en bij chemie en aardolieraffinaderijen al jaren stabiliseert—ondanks toenemende stromen containers en geproduceerde chemicaliën—is de ontwikkeling van de World Port City van groot belang voor de groei van de economie van zowel haven als stad. Om deze World Port City te ontwikkelen gaat Rotterdam de strijd aan met toplocaties als Londen en Hamburg. Alhoewel Rotterdam duidelijk achterblijft bij deze twee wereldhavensteden staat de stad in Europa op de derde plaats en in de wereld op de achtste volgens de door de gemeente Rotterdam overgenomen ranglijsten. Dit komt vooral door de omvang van de haven: een grote haven vraagt veel hoogwaardige dienstverlening.

Wil Rotterdam topadvocatenkantoren, verzekeraars, hoofdkantoren en andere internationale partijen naar Rotterdam trekken, dan is een vestigingsmilieu waar men slechts Nederlands spreekt lachwekkend. Hoogwaardige dienstverleners—maar ook internationale studenten—kiezen juist voor een cosmopolitische, internationale uitstraling. Niet voor de uitstraling van een provinciestad, waarin men geen Engels spreekt en waarin Chinese en Turkse investeerders bij hun eerste bezoek te horen krijgen: “In Rotterdam spreken we Nederlands.”

Rotterdam is volgens Rough Guides één van de tien steden die je in 2014 gezien moet hebben: de gemeente is hier erg trots op. Ik hoop dat de poster een slippertje van de pen van de Rotterdamse VVD en haar lijsttrekker en wethouder voor de haven is—overigens één van de grootste voorvechtsters van de ontwikkeling van Rotterdam als World Port City.

    • Bart Kuipers