Slagter het snelste in Parijs-Nice

Garmin-renner zorgt in Franse etappewedstrijd voor de tweede Nederlandse overwinning

Tom-Jelte Slagter Foto AFP

Nederlander Tom-Jelte Slagter heeft gisteren de vierde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De wielrenner van Garmin trok op 15 kilometer van de finish ten aanval en versloeg vervolgens in de sprint zijn medevluchter Geraint Thomas. De Brit uit de Sky-ploeg kon genoegen nemen met een tweede plek omdat hij de leiderstrui overneemt van John Degenkolb.

De 24-jarige Slagter bewees vorig jaar zijn talent al door de Australische etappekoers Down Under op zijn naam te schrijven. Het was al de tweede Nederlandse overwinning in Parijs-Nice. Maandag ging de 22-jarige Moreno Hofland van Belkin als eerste over de finish.

Gisteren is in Italië ook een begin gemaakt met de Tirreno-Adriatico. De eerste etappe betrof een ploegentijdrit, waarin de twee Nederlandse ploegen, Belkin en Giant-Shimano, eindigden als negende en zeventiende. De renners van het Belgische Omega Pharma-Quickstep waren gezamenlijk het snelst in de openingsrit.

In tegenstelling tot Parijs-Nice gingen in Toscane wel veel topcoureurs van start. Zo zijn met Alberto Contador, Nairo Quintana, Roman Kreuziger, Bauke Mollema en Andrew Talansky vijf renners present uit de top tien van de Tour de France van vorig jaar. Ook aanwezig zijn Bradley Wiggins en Richie Porte, plus de bekende sprinters Mark Cavendish, André Greipel en Marcel Kittel.

Zij vormen tezamen een deelnemersveld dat beduidend aantrekkelijker is dan dat van Parijs-Nice, waar Rui Costa en Vicenzo Nibali de meest aansprekende namen zijn. Dat is mede vanwege het weer, dat in Italië meestal aangenamer is rond deze tijd.

Lange tijd was het, wat betreft de statuur van de deelnemers, precies andersom. Parijs-Nice, de zogenoemde koers naar de zon, was altijd het vertrouwde vertrekpunt richting de voorjaarsklassiekers en de grote rondes. Maar die eer lijkt nu te zijn weggelegd voor de Tirreno, in zekere zin een miniversie van grote rondes zoals de Tour de France en de Giro d’Italia. Alle facetten van het koersen komen in Tirreno voor. Er zijn tijdritten (individueel en ploeg), een bergetappe en vlakke ritten waarin sprinters kunnen uitblinken.