Shell schroeft investeringen in Verenigde Staten terug

Nieuwe topman Van Beurden maakt zijn strategie concreet

Shell gaat snijden in activiteiten in de Verenigde Staten. De Nederlands-Britse multinational zal 20 procent minder uitgeven aan het opsporen en exploiteren van energievoorraden in schaliegesteente.

Vooral naar het schaliegas wordt kritisch gekeken. Alleen op plaatsen waar de kosten laag kunnen worden gehouden en het gas gemakkelijk kan worden omgewerkt naar LNG (vloeibaar gas) worden de gasactiviteiten in de Verenigde Staten voortgezet.

Ben van Beurden, die sinds 1 januari het concern leidt, heeft vanochtend zijn strategie nader toegelicht. Bij de presentatie van de jaarcijfers eind januari had Van Beurden al aangegeven dat hij de financiële prestaties van alle bedrijfsonderdelen scherp tegen het licht zou houden. Dit nadat 2013 een zorgwekkende winstdaling van 38 procent had laten zien ten opzichte van een jaar eerder. Ook al benadrukte hij bij die gelegenheid dat een bedrijf met een kasstroom van 40 miljard „gewoon gezond” is.

Het ‘mantra’ dat Van Beurden bij zijn aantreden heeft ingevoerd, is dat bedrijfsactiviteiten „geloofwaardig, concurrerend en betaalbaar” moeten zijn. In januari al waarschuwde Van Beurden dat ieder onderdeel dat niet aan die voorwaarden voldoet, in aanmerking komt om te worden afgestoten. „We moeten scherper presteren” luidde de boodschap vanochtend.

De afgelopen maanden heeft Shell al voor 4,5 miljard dollar (3,2 miljard euro) aan activiteiten afgestoten in Australië (wegens te hoge arbeidskosten), Italië en de Verenigde Staten. In totaal zal Shell dit en volgend jaar voor 15 miljard dollar aan activiteiten afstoten om de financiële prestaties van het bedrijf te verbeteren. Daarbij zal onder andere scherp gekeken worden naar de winning van olie uit de Noordzee, en naar de raffinage-activiteiten.

De olievelden in de Noordzee raken langzaam maar zeker leeg. De winning brengt steeds hogere kosten met zich mee. Van Beurden betoogde vanochtend dat het meer voor de hand ligt om te investeren in diepzeeprojecten die nog jaren kunnen produceren, zoals in de Golf van Mexico, dan in leeglopende reserves op de Noordzee. „Shell loopt wereldwijd voorop in LNG en Deep Water, die positie willen we verder versterken.”

Ook raffinage wordt een steeds groter probleem. De marges zijn volgens topman Van Beurden te laag en drukken de prestaties van het bedrijf als geheel. Zonder de toekomst van Shell Pernis met name te noemen, sprak Van Beurden van „moeilijke vragen” als het om raffinage gaat. Hij kondigde aan dat 2014 een jaar wordt waarin het bedrijf nieuwe klemtonen zal leggen.

Beleggers reageerden wisselend op het betoog van Van Beurden. Het aandeel Shell zakte aanvankelijk weg, maar klom later op de ochtend weer omhoog.

    • Renée Postma