Rusland blokkeert toegang tot kritische websites

Poetin tijdens zijn ontmoeting met premier Mark Rutte, voorafgaand aan de opening van de Olympische Spelen. Bij het gesprek wilde Rutte om aandacht vragen voor de mensenrechten in Rusland. Foto ANP / Robin Utrecht

Rusland heeft vandaag de toegang tot een aantal kritische websites geblokkeerd. Ook de site van anti-corruptieblogger Aleksej Navalny kan in Rusland niet meer worden gelezen, meldt persbureau AP.

Roskomnadzor, een Russische instantie die media-uitingen in de gaten houdt, liet weten dat Grani.ru, Kasparov.ru and Jezjednevny Zjoernal hebben aangezet tot onwettig gedrag en tot deelname aan ongeoorloofde massabijeenkomsten. De blokkade was een verzoek van de procureur-generaal. Internetproviders hebben zich eraan te houden.

Twitter avatar MiriamElder Miriam Elder The Kremlin has launched a major attack on online media, @maxseddon has the details and it’s not pretty http://t.co/ieAcXbScx7

Critici niet welkom

Kasparov.ru is de site van oppositieleider en schaakkampioen Garry Kasparov. Net als op de andere nu geblokkeerde sites, was Kasparov.ru kritisch over de regering van president Vladimir Poetin en de Russische inmenging in Oekraïne. De toegang tot de blog van Navalny wordt versperd, omdat de oppositieleider zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van zijn huisarrest van twee maanden. De reactie van Kasparov:

Twitter avatar Kasparov63 Garry Kasparov All the major opposition news websites were just wiped off the interet in Russia. No court order, simply blocked. Welcome to China.

De afgelopen tijd treedt de overheid steeds harder op tegen dissidenten en onafhankelijke media. Gisteren werd de hoofdredactrice van de onafhankelijke nieuwswebsite Lenta.ru de laan uitgestuurd en vervangen door een voormalig redacteur van een website die fel pro-Kremlin is. De website had een link geplaatst naar een interview met een Oekraïense oppositieleider, Dmitro Jarosj van de extreemrechtse Rechtse Sector. Het Kremlin beschouwt deze beweging als fascistisch.

Nog geen week na de Olympische Winterspelen in Sotsji werden bij demonstraties in Rusland honderden activisten en anti-regeringsbetogers opgepakt. Criticus Navalny kreeg huisarrest en mag geen internet meer gebruiken en geen bezoekers meer ontvangen.

    • Laura Klompenhouwer