Staatssecretaris Dekker wil centralisatie regionale zenders

Staatssecretaris Dekker (Media, VVD) wil verregaande samenwerking opleggen tussen de regionale omroepen en de landelijke publieke omroep. Hij denkt daarbij aan het BBC-model – aparte regionale redacties die vallen onder één hoofdkantoor – of aan VRT Radio 2 – regionaal nieuws verzorgd door een landelijke omroep.

Dat zei hij gisteren op de ROOS Dagen, de conferentie van regionale omroepen in Ermelo. Eerder liet hij de koepelorganen NPO (landelijk) en ROOS (regionaal) zelf een vorm van samenwerking bedenken, maar die kwamen er niet uit.

Samenwerking is volgens Dekker nodig om door hem opgelegde bezuinigingen op te vangen, en om de regionale omroepen sterk te maken in een veranderende mediamarkt. Vanaf 2017 moeten de regionale omroepen 17 miljoen euro bezuinigen op een budget van circa 140 miljoen. Volgens Dekker kijken en luisteren steeds minder mensen naar regionale zenders.