Raketten, luchtaanvallen: de rust in Gaza is voorbij

Een Palestijnse verzetsgroepbombardeerde Israël gisteren met raketten. Israël sloeg meteen terug, maar valt nog niet binnen.

Familie van een omgekomen militant treurt bij zijn begrafenis.
Familie van een omgekomen militant treurt bij zijn begrafenis. Foto AFP

Na ruim een jaar van relatieve rust spookte het gisteravond weer in de Gazastrook. De Palestijnse verzetsgroep Islamitische Jihad vuurde meer dan 60 raketten op het zuiden van Israël af. Israël zou daarop bijna 30 doelen in Gaza hebben geraakt. De laatste maanden werden er wel vaker raketten afgeschoten, maar zoveel geweld heeft Gaza niet gezien sinds een korte oorlog in november 2012, die eindigde met een staakt-het-vuren. In de rakettenregen vielen gisteren geen gewonden.

In een verklaring stelde Islamitische Jihad dat de groepering bovenal de dood van drie van zijn strijders revancheerde, een dag eerder bij een Israëlische luchtaanval. Volgens Israël wilden die militanten Israëlische troepen aan de grens aanvallen. Ook, zei Islamitische Jihad, vergold het de dood van vier andere Palestijnen, eerder deze week, door toedoen van het Israëlische leger. Voortaan, wapenstilstand of niet, zou de groep elke gedode Palestijn met geweld wreken.

Islamitische Jihad probeert zich, voor Arabisch publiek, te profileren als het nieuwe gezicht van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting, als beschermheer van het Palestijnse volk. De groepering voelt zich gesterkt door steun van Iran en de ernstig verzwakte positie van Hamas, de rivaliserende verzetsbeweging die in 2007 de macht greep in Gaza. Uit angst voor Israëlische strafmaatregelen probeert de Hamas-regering in de regel aanvallen uit Gaza op Israël te voorkomen.

De operatie ‘Het Doorbreken van de Stilte’ van Islamitische Jihad was dus niet alleen een represaille tegen Israël, maar ook een aanval op Hamas; een poging om de regering verder te verzwakken. Zij is al blut, internationaal geïsoleerd en binnenlands impopulair. Vanochtend leek Islamitische Jihad zijn operatie te staken. De fundamentalistische groepering weet ook wel dat het niet tegen Israël op kan. Een nieuwe oorlog zou de bevolking van Gaza de groepering bovendien niet in dank afnemen.

In de schuilkelder met Purim

Israël dreigde gisteren, bij monde van zijn minister van Buitenlandse Zaken, meteen met binnenvallen. Maar ook Israël hield zich in. Islamitische Jihad opereert ondergronds en is niet makkelijk uit te schakelen. En Israël wil voorkomen dat Hamas zich gedwongen voelt mee te doen. Want dan zit heel het zuiden van Israël in de schuilkelders, juist tijdens Purim, wanneer de redding van de Joden in het oude Perzië wordt gevierd, met veel kabaal, verkleedpartijen, snoep en wijn.

Gisteren sloot Israël ook onmiddellijk de goederengrensovergang met Gaza. Israël houdt de strook al zo’n zeven jaar, sinds de machtsovername van Hamas, onder een strenge economische blokkade. Er is wel voldoende eten, maar door de blokkade kampen Gazanen met grote werkloosheid (40 procent) en armoede. Volgens de Verenigde Naties is 80 procent van de bevolking (1,8 miljoen) afhankelijk van voedselhulp.

    • Leonie van Nierop