Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Van Thijn (PvdA) vreest voor Amsterdam als D66 grootste wordt

Foto NRC / David van Dam

Oud-burgemeester Ed van Thijn vreest voor Amsterdam als D66 er de grootste partij wordt. Met nog een week te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen zegt PvdA-coryfee (tevens oud-volksvertegenwoordiger, -minister, -senator) Van Thijn in een interview met NRC Handelsblad: “Ik maak me zorgen over de bestuurskracht van D66.”

Van Thijn, die als burgemeester van Amsterdam regelmatig D66-wethouders in zijn college had, zegt: “Ik heb persoonlijk altijd prima relaties met D66-politici gehad. En ik zeg ook niets ten nadele van de D66-bestuurders die nog gaan komen, maar kijkend naar het verleden zeg ik: grote bestuurstalenten waren het niet.” Vooral aan besluitvaardigheid schortte het, volgens Van Thijn. “Op dat punt vond ik niet alle D66-bestuurders even sterk.”

Groot verlies PvdA ‘symbolische gebeurtenis van eerste orde’

De peilingen voorspellen nog altijd weinig goeds voor de PvdA in de grote steden. In Utrecht koerst de partij af op de slechtste uitslag ooit. In Rotterdam lijkt Leefbaar Rotterdam, nu onder leiding van Joost Eerdmans, weer de grootste partij te worden. En volgens verschillende peilingen kan D66 met lijsttrekker Jan Paternotte in Amsterdam groter worden dan de PvdA, de partij die sinds mensenheugenis de grootste is in de hoofdstad, die sinds de Tweede Wereldoorlog altijd de burgemeester leverde en die nooit minder dan drie wethouderszetels kreeg. “Dat zou een symbolische gebeurtenis van de eerste orde zijn”, zegt Van Thijn.

De oud-burgemeester is zich naar eigen zeggen bewust van het risico dat zijn interview het beeld bevestigt dat de Amsterdamse lijsttrekker Pieter Hilhorst hulp van PvdA-kopstukken behoeft. Zaterdag zei een andere oud-burgemeester, Job Cohen, in Het Parool over Hilhorst: ,,Hij ontwikkelt zich enorm en leert in een razend tempo.”

Lees het hele interview met Van Thijn in NRC Handelsblad.