OVSE: Rusland steunt speciale waarnemersmissie, is ‘grote stap’

Rusland steunt de geplande missie van internationale waarnemers op de Krim. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De afgelopen week werden juist telkens OVSE-waarnemers tegengehouden op de grens met het autonome schiereiland.

Een man houdt een Oekraïense vlag vast bij het regionale parlement van de Krimrepubliek in Simferopol. Foto AP / Vadim Ghirda

Rusland steunt de geplande missie van internationale waarnemers in Oekraïne en op de Krim. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De afgelopen week werden de OVSE-waarnemers juist telkens door gewapende mannen tegengehouden op de grens met het autonome schiereiland.

Volgens de OVSE betekent het Russische besluit een “grote stap vooruit”. Het Zwitserse voorzitterschap van de organisatie stelde voor een honderd man sterke missie te sturen die de situatie omtrent mensenrechten, etnische kwesties en veiligheid waarneemt. Voordat een dergelijke missie op poten kan worden gezet, moeten alle 57 OVSE-leden instemmen - ook Rusland.

Ondertussen blijft Duitsland hard uithalen naar het Kremlin. Rusland heeft volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier alle pogingen afgewezen om de situatie op de Krim te de-escaleren. Een lijst met namen van Russen voor wie Europese sancties, zoals reisrestricties en het bevriezen van tegoeden, gaan gelden zou al na het weekend af kunnen zijn.

Merkel haalt uit

Steinmeier loopt in de pas met bondskanselier Merkel, die vandaag ongekend hard uithaalde naar president Poetin. Ze waarschuwde dat Rusland “reusachtige economische en politieke schade” zal oplopen, als het weigert zich anders op te stellen in de Oekraïne-crisis. In de Duitse Bondsdag zei ze vanochtend:

“Als Rusland vasthoudt aan de koers van de afgelopen weken, zal dat niet alleen een grote catastrofe zijn voor Oekraïne. Niet alleen zouden wij het, ook als buren van Rusland, als bedreiging zien. En niet alleen zou het de relatie van de Europese Unie met Rusland veranderen. Nee, dit zou reusachtige schade aan Rusland toebrengen.”

Het waren de hardste woorden die Merkel in het openbaar heeft gesproken, sinds de Russische inval op het Oekraïense schiereiland de Krim. De bondskanselier had eerst geprobeerd in talloze telefoongesprekken met Obama, Poetin en andere leiders een diplomatieke uitweg te vinden.

Gevechtstoestellen paraat, Russische luchtvaart omgeleid

Eerder vandaag zijn de eerste Amerikaanse F-16-straaljagers geland in Polen. De toestellen zijn volgens de Amerikaanse ambassade in Warschau bedoeld om duidelijk te maken dat de Verenigde Staten klaarstaan voor hun NAVO-bondgenoten in het oosten van Europa. Deze week komen in totaal twaalf toestellen aan in Polen.

Het Russische leger begon vanochtend bij de grens met Oekraïne met een nieuwe oefening met zo’n 8.500 soldaten. Wit-Rusland maakte gisteren bekend dat bondgenoot Rusland gevechtsvliegtuigen stuurt in reactie op de inzet van de NAVO-vliegtuigen in Polen. Zondag vindt op de Krim een omstreden referendum plaats.

Russische luchtvaartmaatschappijen leiden hun vluchten om Oekraïne heen, meldt persbureau AP vanavond. Dat blijkt uit gegevens van onder meer de website Flight Radar 24. Maatschappij Aeroflot meldde via Twitter dat er een “beslissing is genomen vluchtroutes aan te passen”.

Financiële steun

Het Amerikaanse Congres zal voorlopig niet stemmen over een wetsvoorstel voor financiële steun aan Oekraïne, meldt persbureau AP vanavond. Een aantal Republikeinen heeft bezwaar gemaakt tegen delen van het wetsvoorstel. Het gaat om garanties voor leningen ter waarde van een miljard dollar.

    • Laura Klompenhouwer