Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten: Teeven was niet betrokken bij witwassen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zegt in een kamerbrief dat staatssecretaris Fred Teeven zich niet heeft schuldig gemaakt aan witwaspraktijken.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zegt in een kamerbrief dat staatssecretaris Fred Teeven zich niet heeft schuldig gemaakt aan witwaspraktijken. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Fred Teeven heeft zich volgens minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) niet schuldig gemaakt aan witwassen. Daarnaast hoefde het OM ook niet de Belastingdienst te informeren over een deal met de crimineel Cees H. waarbij er een in beslag genomen bedrag van vijf tot zes miljoen gulden werd teruggestort.

De verdenking van witwassen was ontstaan na een uitzending van Nieuwsuur waaruit is gebleken dat hij als toenmalig officier van justitie in 2000 een zaak met drugsbaron Cees H. had geschikt voor 750.000 gulden.

Het Openbaar Ministerie stortte vervolgens vijf tot zes miljoen gulden aan in beslag genomen vermogen van H. terug. Dat geld werd echter belastingvrij door Justitie teruggeboekt, wat zou neerkomen op witwassen. Dato Steenhuis, die toentertijd verantwoordelijk was voor alle ontnemingen, zei in het programma dat er niet een akkoord was gegeven voor een dergelijke deal als het college van procureurs-generaal was geïnformeerd.

College stemde wél in

Opstelten schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat Teeven binnen de kaders van de wet heeft gehandeld. De minister zegt dat deze handelswijze in die niet als strafbaar was aangemerkt. Het college van procureurs-generaal had daarnaast wél ingestemd met de deal, en was ook van mening dat zowel de minister als de Belastingdienst niet geïnformeerd hoefde te worden.

“Van belang is dat het college met de uiteindelijke ontnemingsschikking heeft ingestemd en daarmee ook heeft afgewogen of in dit bijzondere geval afstemming zoals bedoeld in de richtlijn achterwege kon blijven”

Het heffen van belasting over het geld is volgens Opstelten de verantwoordelijkheid van Cees H.

Vanmiddag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de kwestie. Aanvankelijk zou dat debat om 13.00 beginnen, maar door de antwoorden van Opstelten is de sessie uitgesteld naar 16.00.