Ook obesikat moet meer bewegen

None

Kun je de ribben van je kat niet meer voelen? Is hij nauwelijks in beweging te krijgen? Dan is de diagnose niet al te moeilijk: te dik. Nu zullen veel mensen denken: ach, laat dat beest lekker mollig zijn. Maar vijf onderzoekers van de University of Illinois dachten hier anders over. Terecht, want te zware huisdieren hebben een verhoogde kans op allerlei ongemak, zoals artritis, hoge bloeddruk en diabetes. Daarbij betreft het een omvangrijk probleem, in de VS hebben al vijftig miljoen katten obesitas! Op zoek naar een oplossing gaven de wetenschappers tien katten een verschillende behandeling. Sommige kregen dagelijks één keer te eten, andere meerdere keren. De totale hoeveelheid voedsel was hetzelfde. Conclusie: de katten die dagelijks vier keer een portie eten kregen, bleken af te vallen. Want door de gang naar het eetbakje bewogen ze vaker. En beweging maakt slank, zo bracht deze studie aan het licht. Maar wat nu? Moet je straks dagelijks je werk onderbreken om je kat te voeden? Gelukkig heeft onderzoeksleider Kelly Swanson na zijn wekenlange onderzoek nog een andere optie bedacht: ga elke dag wandelen met je kat. Niet alleen gunstig voor je zwaarlijvige lievelingsdier, ook voor jezelf.

    • Rijkert Knoppers