Merkel dreigt Rusland met ‘enorme schade’

Niet eerder haalde de bondskanselier zo hard uit naar Poetin.

Bondskanselier Merkel heeft Rusland vandaag gedreigd dat het „reusachtige economische en politieke schade” zal oplopen, als het weigert zich anders op te stellen in de crisis rond Oekraïne. „Als Rusland vasthoudt aan de koers van de afgelopen weken”, zei ze vanmorgen in de Duitse Bondsdag, „zal dat niet alleen een grote catastrofe zijn voor Oekraïne. Niet alleen zouden wij het, ook als buren van Rusland, als bedreiging zien. En niet alleen zou het de relatie van de Europese Unie met Rusland veranderen. Nee, dit zou reusachtige schade aan Rusland toebrengen”.

Het waren de hardste woorden die Merkel in het openbaar heeft gesproken, sinds de Russische inval op het Oekraïense schiereiland de Krim. Zondag wordt op de Krim een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland. „In een fase van grote onzekerheid heeft Rusland zich geen partner getoond, maar heeft het geprofiteerd van de zwakte van Oekraïne.”

Aanvankelijk zocht Merkel vooral in telefoongesprekken met Obama, Poetin en andere leiders naar een diplomatieke uitweg. Nog steeds biedt diplomatie volgens Merkel de enige kans op een oplossing. Maar tegelijk zegt ze dat de EU en ander westerse landen klaar staan om bankrekeningen te bevriezen, Russische functionarissen reisbeperkingen op te leggen en tot zwaardere sancties over te gaan, als Rusland weigert aan onderhandelingen mee te doen die resultaat hebben.

Terwijl de internationale crisisdiplomatie op volle toeren draait, maakte Wit-Rusland gisteren bekend dat bondgenoot Rusland gevechtsvliegtuigen stuurt in reactie op inzet van NAVO vliegtuigen in Polen. „Er is een duidelijke escalatie aan onze grenzen”, zei president Loekasjenko.

De Verenigde Staten kondigden aan voor het eerst in 24 jaar bij wijze van test olie uit hun strategische reserve op de markt te brengen. Het gaat om hetzelfde soort olie als Rusland exporteert en analisten beschouwen de maatregel als schot voor de boeg, om Moskou en de wereldmarkt te tonen dat Amerika onderbreking van de olietoevoer uit Rusland kan opvangen.

De Oekraïense premier Jatsenjoek werd gisteren als blijk van solidariteit door Obama ontvangen. De Nederlandse minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei gisteren in de Tweede Kamer: „We moeten deëscaleren, maar als de Russen alleen maar escaleren, moeten wij ook escaleren.” De minister gaat er vanuit dat de Europese Unie komende maandag, na het „nepreferendum” op de Krim, de tweede fase van de sancties tegen Rusland zal afkondigen.