Merkel dreigt met ‘enorme schade’ voor Rusland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland gewaarschuwd dat het doorzetten van zijn koers op het Oekraïense schiereiland de Krim ‘enorme politieke en economische’ gevolgen zal hebben. Daarnaast heeft een Russisch onderminister vandaag gedreigd met ‘symmetrische’ sancties als de VS en de EU maatregelen nemen.

Bondskanselier Angela Merkel tijdens de toespraak over Oekraïne vandaag.
Bondskanselier Angela Merkel tijdens de toespraak over Oekraïne vandaag. Foto ANP / EPA / Soeren Stache

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland gewaarschuwd dat het doorzetten van zijn koers op het Oekraïense schiereiland de Krim ‘enorme politieke en economische’ gevolgen zal hebben. Daarnaast heeft een Russisch onderminister vandaag gedreigd met ‘symmetrische’ sancties als de VS en de EU maatregelen nemen.

Merkel heeft dat vandaag laten weten tijdens een toespraak in de Duitse Bondsdag, zo meldt persbureau AP. De bondskanselier benadrukt dat de enige weg uit de crisis de diplomatie is, maar:

“Als Rusland vasthoudt aan de koers van de afgelopen weken, zal dat niet alleen een grote catastrofe zijn voor Oekraïne. Niet alleen zouden wij het, ook als buren van Rusland, als bedreiging zien. En niet alleen zou het de relatie van de Europese Unie met Rusland veranderen. Nee, dit zou reusachtig schade aan Rusland toebrengen.”

Daarnaast stelde ze bereid te zijn om tegoeden te bevriezen en reisrestricties op te leggen als Moskou niet meedoet aan onderhandelingen over de Krim.

Russische onderminister schermt ook met sancties

Volgens Reuters heeft een Russisch onderminister van Economische Zaken kort daarop laten weten dat het land ‘symmetrische sancties’ zal instellen, mochten de VS en EU inderdaad maatregelen nemen. Hij spreekt de hoop uit dat de sancties politiek zullen blijven en niet economisch.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft vandaag alle besprekingen met Rusland over toetreding tot de organisatie tot nader order uitgesteld. De OESO gaat wel de samenwerking met Oekraïne ‘versterken’.

De ambassadeur van China in Duitsland Shi Mingde waarschuwde gisteren in een interview met Reuters nog voor de gevolgen van mogelijke sancties:

“We zien het nut niet van sancties. Dergelijke maatregelen kunnen leiden tot vergeldingsmaatregelen, wat weer een neerwaartse spiraal kan veroorzaken met alle gevolgen van dien. Dit willen we niet.”

Vandaag is ook de start van een oefening van het Russische leger bij de grens met Oekraine. Ongeveer 8.500 soldaten zullen hieraan deelnemen. Onbekend is hoe lang de oefeningen gaan duren. Door het conflict over de Krim leiden de oefeningen tot de nodige nervositeit bij de autoriteiten in Kiev.

Komende zondag wordt er een referendum op de Krim gehouden over aansluiting met Rusland.