Miljonair Sanderink begint met uitdelen vermogen – maar alleen in Twente

Multimiljonair Gerard Sanderink gaat een deel van zijn kapitaal investeren in de technieksector van Twente. Via een naar hemzelf vernoemde stichting wil de topman van IT-bedrijf Centric, bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud de sector stimuleren. Voor aankomend studiejaar stelt Sanderink, wiens vermogen door zakenblad Quote wordt geschat op 455 miljoen, tien studiebeurzen van 10.000 euro beschikbaar voor studenten van de Universiteit Twente of de Saxion Hogeschool.

Daar zitten wel de nodige eisen aan vast. Zo is de steun alleen bedoeld voor excellente studenten van wie de ouders gezamenlijk minder dan 40.000 euro per jaar verdienen. Tijdens hun studie moeten ontvangers van de beurs in de regio wonen en na het behalen van hun diploma minimaal drie jaar voor een Twents bedrijf blijven werken. Ook wil Sanderink een technologiecentrum in de regio bouwen, het Sanderink Technology Center. Dat moet de komende vijf jaar worden ontwikkeld en zich toespitsen op technologisch onderzoek.

Uit de voorlopige balans van de stichting blijkt dat Sanderink dit jaar 50.000 euro van zijn vermogen investeert. Vorige week haalde Sanderink het nieuws toen bekend werd dat vakbonden FNV Bouw, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hem voor de rechter slepen. Volgens de bonden schendt bouwbedrijf Strukton, waarvan Sanderink eigenaar is, gemaakte afspraken over arbeidsvoorwaarden. Sanderink’s advies- en ingenieursbedrijf Oranjewoud nam Strukton in 2010 over van de Nederlandse Spoorwegen. Bij de overname werden op uitdrukkelijk verzoek van de bonden afspraken vastgelegd over onder meer de cao en pensioenregeling van medewerkers en de beloningen van topbestuurders. Sanderink zou zich daar niet aan houden. Ook zou hij het lidmaatschap van Strukton van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland zonder overleg hebben opgezegd.

    • Harrison van der Vliet