Lekker naar zapmomenten kijken

Zien Uitgelicht

Andere Tijden: Het lelijke eendje van de televisie

Ned.2, 21.25-22.00u

Wie dol is op zapmomenten kan dezer dagen zijn hart ophalen, want in deze verkiezingstijd mogen politieke partijen elke dag zendtijd op de publieke omroep vullen. Cynisch, die zapmomenten? Ach, het was de leider van de toenmalige CHU, Berend-Jan Udink, die in 1971 op het scherm aan het begin van de uitzending zelf zei: „Nu staan acht van de tien Nederlanders op, gaan naar hun tv-toestel en schakelen uit, of over naar het andere net.”

Het woord zappen was nog niet bedacht. In Andere Tijden is Udink vanavond nog eens te zien, net als fragmenten van de legendarische D66-uitzending met Hans van Mierlo in de hoofdrol: het moment waarop partijen in staat bleken hun zendtijd op professionele wijze te vullen. D66 had dan ook de hulp gekregen van tv-regisseur Leen Timp. Dat was nog in de tijd dat de filmpjes tien minuten duurden; sinds 1989 hebben de partijen nog maar drie minuten.

Vooral het fragmentarisch terugzien van die oude filmpjes is hilarisch: Hans Janmaat van de Centrumpartij naast een bloemstuk, terwijl hij het volk woedend toespreekt. Nog meer onbedoeld lijkend op een persiflage was het optreden van VVD’er Joris Voorhoeve. Kijk maar, zap niet weg, het duurt maar even.

    • John Kroon