Strenge keurmeesters op Tefaf

De Salon des refusés is een van de best bewaarde geheimen van kunst- en antiekbeurs Tefaf. De chique benaming verbloemt een hoop teleurstelling. Geen van de 275 handelaren in Maastricht zal toegeven dat hij ooit iets te maken heeft gehad met de Salon des refusés. Maar de waarheid is anders; van vele deelnemers zijn vlak voor de opening voorwerpen uit hun stand daarheen verbannen. Zeer onaangenaam, want dit streng bewaakte opslaghok in het Maastrichtse congresgebouw gaat pas na afloop van de elf dagen durende beurs weer van het slot.

Uit gesprekken met deelnemers en keurmeesters van Tefaf, vandaag in het Cultureel Supplement, komt naar voren dat nergens in de wereld zo streng wordt gekeurd als in Maastricht. 175 keurmeesters verdeeld over 29 commissies keuren op de dinsdag en woensdag alle 30.000 aangeboden voorwerpen. Falsificaties, antiquiteiten in een belabberde conditie, en kunstwerken die het niveau van de beurs naar beneden halen of die mogelijk roofkunst zijn, verdwijnen naar de Salon des refusés.

Gedurende de keuring is de beursvloer verboden terrein voor de handelaren. Op woensdagmiddag om drie uur mogen ze weer naar hun stand. „Een prachtig maar keihard moment, dat tot veel geknars van tanden leidt”, zegt Henk van Os, algemeen voorzitter van de keuringscommissies.

    • Arjen Ribbens