kort ‘Er moet een principiële grens komen’

Big data //

Banken moeten er nog eens goed over nadenken of ze het wel willen. In sectoren waar burgers niet omheen kunnen, zoals de gezondheidszorg, de bancaire wereld en het openbaar vervoer, moet het gebruik van ‘big data’ wellicht worden verboden. Dat zei Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, gisteren na de presentatie van het CBP-jaarverslag. ING kondigde deze week aan nog dit jaar een proef te starten waarbij adverteerders inzicht krijgen in de betaalgegevens van ING-klanten. In theorie kan een zonnebrillenproducent dan zien wanneer iemand een zonvakantie boekt en zo gerichte aanbiedingen doen. Kohnstamm: „Dit kan ertoe leiden dat je anders wordt behandeld dan anderen. Misschien moeten we een principiële grens trekken.”

In heel veel sectoren wordt de privacywet geschonden, staat in uw jaarverslag. Is het nog te handhaven?

Jacob Kohnstamm: „Ik ben niet wanhopig, maar er komt veel op ons af. Waar ik wel redelijk wanhopig van word, is dat wij nog steeds geen boetes mogen uitdelen. In de VS blijkt dat de dreiging van hoge boetes in combinatie met een meldplicht voor bedrijven wanneer er privacygevoelige informatie uitlekt, goed werkt. ”

Het CBP mag wel een ‘last onder dwangsom’ opleggen? Is dat niet genoeg?

„Dat is een soort gele kaart. Organisaties krijgen nu pas een boete als ze ook na diverse waarschuwingen de wet nog overtreden.”

Waarom moeten banken geen betaalgegevens van klanten te koop gaan aanbieden?

„De bancaire sector verkoopt vertrouwen. Je moet er als klant op kunnen vertrouwen dat er geen privacygevoelige informatie over jou in verkeerde handen valt. Daarom moeten banken er goed over nadenken of ze dit wel willen. Als ze het toch willen, moet de wetgever misschien ingrijpen.”

Welke sectoren moeten gevrijwaard blijven van handel in data-analyses?

„Sectoren waar mensen niet omheen kunnen. Denk aan energieleveranciers, het openbaar vervoer, banken of de gezondheidszorg. Je moet als burger de mogelijkheid houden om je gegevens hiervoor niet beschikbaar te stellen.”

    • Wilmer Heck