kort

Persvrijheid

Hoofdredacteur Russische site weg

De Russische onafhankelijke nieuwswebsite Lenta.ru is door de autoriteiten op de vingers getikt. De website had een link geplaatst naar een interview met een Oekraïense oppositieleider, Dmitro Jarosj van de extreemrechtse Rechtse Sector. Het Kremlin beschouwt deze beweging als fascistisch. De hoofdredactrice werd onmiddellijk de laan uitgestuurd en vervangen door een voormalig redacteur van een website die fel pro-Kremlin is. Als Lenta.ru binnen twaalf maanden tweemaal een overtreding begaat, kan Roskomnadzor, een Russische instantie die media-uitingen in de gaten houdt, naar de rechter stappen om de vergunning van de website in te laten trekken.

Pieterburen

Naam Lenie ‘t Hart verdwijnt van logo’s

De zeehondencrèche in Pieterburen heeft de naam van Lenie ’t Hart van alle borden en logo’s gehaald. ’t Hart trad in 2012 terug als directeur van de zeehondencrèche, maar oefende nog wel invloed uit op het beleid via de raad van toezicht. De raad stapte vorige maand op. ’t Hart gaf daarop aan ook weg te willen omdat ze het niet eens is met het nieuwe beleid van de opvang, waarin zeehonden eerder teruggezet worden in de natuur.

Trainer

‘Dick Advocaat vertrekt bij AZ’

Dick Advocaat vertrekt aan het eind van het seizoen bij AZ. De 66-jarige trainer heeft in kleine kring laten weten zijn aflopende contract niet te verlengen, meldde De Telegraaf gisteren op zijn website. Advocaat zou moeite hebben met het niveau en weer in de top willen werken. Advocaat werd in oktober aangesteld. Hij tekende een contract tot het einde van het seizoen, maar de mogelijkheid van een langer verblijf werd de laatste tijd nadrukkelijk opengehouden.

    • Novum